'Brits kiessysteem lijkt op dat van bananenrepubliek'

Oppositiepartijen vrezen verkiezingsfraude in Groot-Brittannië nu 10 procent van de kiezers voornemens lijkt op 5 mei per post te stemmen....

Van onze correspondent Peter de Waard

Vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen leidde het stemmen per post tot fraude. Verschillende kandidaten slaagden erin zichzelf zo honderden extra stemmen te geven. De rechter die onlangs zes kandidaten van Labour vanwege corruptie veroordeelde, vergeleek het stemmen per post in Groot-Brittannië 'met een kiessysteem waarvoor zelfs een bananenrepubliek zich zou schamen'.

De regering noemt het echter 'slechts' incidenten en heeft het systeem niet aangepast. Labour vindt het de enige manier omde opkomst op peil te houden. Bij de vorige Lagerhuisverkiezingen daalde het opkomstpercentage tot 59.

Een zo hoog mogelijke opkomst is van groot belang voor Tony Blair. Minister Tessa Jowell vond suggesties van 'grootschalige corruptie' veel te ver gaan. 'Slechts zes van de 17 duizend kandidaten zijn schuldig bevonden aan fraude. Daarmee is niet gezegd dat het hele systeem niet deugt.'

Labour, de Conservatieven en de Liberaal-Democraten hebben alledrie bureaus geopend om kiezers die per post willen stemmen, te helpen met het invullen van aanvraagformulieren. Daarnaast bieden zij ook aan de aanvraagformulieren door te sturen. De praktijk is niet illegaal, maar is fel bekritiseerd door vertegenwoordigers van de kiesraad die vinden dat de partijen niet langer aan deze vote farming zouden mogen doen.

Tory-leider Michael Howard, veroordeelde gisteren de praktijk en zei dat er wetgeving noodzakelijk is om dit verbieden. 'Labour zou zich er diep voor moeten schamen.' Niettemin heeft Howard de kiezers in een e-mail opgeroepen hun aanvraagformulieren door te sturen naar zijn eigen partijbureau in Dartford (Kent).

Premier Blair roept de kiezers op hun aanvraagformulieren naar een Labourkantoor in Newcastle te zenden. Beide partijen sturen kiezers portvrije enveloppen met voorgedrukte adressen om zo veel mogelijk stemmen binnen te halen.

Juist in districten waar de partijen in een nek-aan-nek race zijn verwikkeld zijn veel aanvragen voor stemmen per post gedaan. In Cheadle (Cheshire), waar de Tories vorige keer wonnen met een meerderheid van slechts 33 stemmen, hebben achtduizend kiezers een aanvraag ingediend om per post te mogen stemmen.

In Braintree (Essex), waar Labour een minieme meerderheid heeft, is het aantal aanvragen meer dan tienduizend. The Times rekende vrijdag uit dat het aantal stemmers per post hier met 500 procent zal stijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden