Brits fonds koopt Nederlandse woningen voor 180 miljoen euro

Nederlandse woningen trekken plotseling de aandacht van buitenlandse investeerders. Het Britse investeringsfonds Round Hill heeft voor 180 miljoen euro een pakket woningen overgenomen van een ander beleggingsfonds, dat werd beheerd door vastgoedinvesteerder CBRE.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GERARD REIJN

AMSTERDAM - Het is de eerste keer dat Round Hill in Nederlandse woningen investeert. De portefeuille omvat in totaal 1534 woningen met een oppervlakte van in totaal 140 duizend vierkante meter. Volgens Round Hill betreft het de grootste woningtransactie in Nederland sinds het begin van de financiële crisis in 2008.

Round Hill is een grote vastgoedinvesteerder. Het bedrijf werd in 2002 opgericht door Michael Bickford, en heeft kantoren in Engeland, Duitsland, Luxemburg en Nederland. Maar Round Hill is wel een paar maatjes kleiner dan CBRE, dat goed is voor een belegd vermogen van 80 miljard euro.

Volgens oprichter Bickford biedt de Nederlandse woningmarkt kansen. Hij wijst op de 'positieve macro-economische trends', maar ook op de stabiele geldstroom die de woningen opleveren. Voor investeerders lijkt de Nederlandse markt inderdaad gunstig. Er zijn steeds meer tekenen dat de woningprijzen weer stijgen, en dat kopers weer willen kopen. Na de jarenlange daling van in totaal rond 20 procent kan dat mooie winsten opleveren voor partijen die op het juiste moment instappen.

Voor CBRE was de verkoop een kwestie van een betere samenstelling van zijn eigen portfolio. En, voegt manager Robbert van Dijk daar aan toe, 'We hebben de kansen gepakt die de toenemende belangstelling van buitenlandse investeerders voor de Nederlandse woningmarkt ons biedt.'

Die belangstelling is inderdaad opvallend. Round Hill laat weten meer te willen kopen. En nog maar enkele weken geleden kocht de Franse bank BNP Paribas voor het eerst een verzameling van 265 Nederlandse woningen, ten bedrage van 40 miljoen euro. The Wall Street Journal meldt dat de Duitse investeerder Catella AEG binnenkort 150 miljoen euro wil steken in Nederlandse woningen. En dan is er nog Vestia, dat volgens de krant 6595 woningen zou willen verkopen. Die deal zou nog deze zomer rond moeten komen. Minister Blok van Volkshuisvesting is volgens The Wall Street Journal al op bezoek geweest in Groot-Brittannië en in Duitsland om investeerders te spreken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden