Weblog

Brits festival: 'Tart de verbeelding' maar praat niet over immigratie

Een open debat over de multiculturele samenleving ligt nog steeds erg gevoelig in het Verenigd Koninkrijk, zo schrijft correspondent Patrick van IJzendoorn. De bekende intellectueel David Goodhart mocht in elk geval niet over dit onderwerp komen praten op een boekenfestival dat nog wel 'verander van gedachten en tart de verbeelding' op haar website heeft staan.

Boekenwinkel in Hay-on-WyeBeeld Screenshot promotiefilmpje

Wat 25 jaar geleden begon als een kleine boekenmarkt in het plaatsje Hay-on-Wye, is door de jaren uitgegroeid tot het grootste boekenfestival ter wereld. Zo'n tachtigduizend boekenliefhebbers zijn afgelopen week weer afgereisd naar 'the town of books' in het zuidoosten van Wales. Het is vooral interessant voor uitgevers die een nieuw boek te verkopen hebben. De auteur hoeft tijdens een van de debatten maar iets interessants te zeggen, of het staat de volgende dag in de krant, met name The Daily Telegraph dat het festival sponsort. De krant wordt ook wel The Hayly Telegraph genoemd.

Zo heeft John le Carré deze week gezegd dat Engeland in zoverre uniek is, dat er geen ander land is waar iemand meteen kan horen uit elke sociale klasse zijn of haar gesprekspartner komt. Collega spion/schrijver Stella Rimington ging in op de gruwelmoord in Woolwich en zei dat burgers de veiligheidsdiensten kunnen helpen door hun buren beter in de gaten te houden. En Ruby Wax zei dat mensen die lijden aan depressies maar beter niet over hun aandoening kunnen praten tijdens feestjes. 'Deel het liever niet met andere mensen. Het verveelt alleen maar,' zo luidde haar advies.

Gevoelig
Een bekende intellectueel schitterde echter door afwezigheid. David Goodhart, voormalig hoofdredacteur van het opinieblad Prospect, had gehoopt om net als in de vijftien voorbije jaren een uitnodiging te krijgen, zeker nu hij net een nieuw, actueel boek heeft gepubliceerd. Edoch, The British Dream: success and failures of post-war immigration ligt gevoelig in links-intellectuele kringen. Deze Engelse Paul Scheffer zet namelijk zijn vraagtekens bij de multiculturele samenleving. Hij is voor immigratie, maar voor massaimmigratie ontbreekt volgens Goodhart een maatschappelijk draagvlak.

Volgens Goodhart is dit onderwerp te belangrijk om aan een rechtse partij als de UKIP over te laten. Ook links moet het naar zijn idee aandurven om een open en eerlijk debat te voeren over de wenselijkheid van een opengrenzenbeleid. Het festival leek hem een uitgelezen podium. 'Praat met vreemdelingen, blijf laat op, verander van gedachten en tart de verbeelding,' zo staat uitnodigend op de website van Hay-on-Wye.

De oprichter en directeur van het boekenfestival Peter Florence zag het toch anders. Hij zei dat zijn festival staat voor 'pluralisme en multiculturaliteit'.

Florence voegde eraan toe dat er teveel getallen in Goodharts boek staan en dat hij, als zoon van een Zuidafrikaanse immigrant, huiverig en emotioneel staat tegenover een beladen onderwerp als immigratiebeperking.

Goodhart zag de weigering als het bewijs dat een deel van de progressieve intellectuelen nog steeds 'ouf of touch' is met de publieke opinie. Ironisch genoeg heeft de ruzie, omgedoopt tot 'Haygate', het boek meer publiciteit bezorgd dan het geval zou zijn geweest als Goodhart gewoon naar het Woodstock voor literair Engeland had kunnen afreizen.

Patrick van IJzendoorn is correspondent voor de Volkskrant in Londen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden