Brits doehetzelf-sprookjesbos krijgt elfjesrestrictie

Immigratie staat hoog op de politieke agenda in het Verenigd Koninkrijk. Nabij het dorpje Crewkerne in het graafschap Somerset heersen echter geen zorgen over nieuwkomers uit Bulgarije of de Bengalen, maar over te veel elfjes. Om die reden gaan de autoriteiten een elfjesbeleid voeren.

Patrick van IJzendoorn
Wayford Woods. Beeld getty
Wayford Woods.Beeld getty

Het begon als iets magisch. Daags na de millenniumwisseling zat er een minideurtje op een boom in Wayford Woods, een natuurmonument van twaalf hectare. Wie het deurtje opende, zag zelfs een bedje staan. Niemand weet wie ervoor verantwoordelijk was. Het bleek evenwel tot de verbeelding te spreken. Door de jaren veranderde het in een elfjesbos, een doehetzelf-Efteling. Naar schatting 200 bomen hebben een elfjesingang. Sommige dikke bomen hebben er zelfs tien.

Kinderen begonnen brieven achter te laten, vervolgens snacks en uiteindelijk ook speelgoed. Er kwam een Facebook-pagina en omdat niet iedereen even handig is met hout en spijkers, deden bedrijfjes die elfjesdeuren maken goede zaken. Uiteindelijk werd het een dichtbevolkte elfjeswijk. En steeds minder chique. Boswachter Steven Acreman klaagde dat deurtjes steeds vaker uit triplex bestaan, en tot overmaat van ramp zijn gedecoreerd met kerstversieringen.

De toezichthouder van het sprookjesbos wil nu een einde maken aan de wildgroei. Een bezwaar is esthetisch van aard: het is een beetje gaan lijken op Barbie Wereld. Tevens lijden de bomen onder de vele spijkers. Een ander bezwaar is dat niet alleen de bomen langs de paden deuren krijgen, maar ook dieper in het woud gelegen exemplaren. Gevolg: schade aan de hyacintenvelden. Overwogen wordt nu om slechts een deel van het bos te reserveren voor deze sprookjesmanie.

null Beeld

Verbeelding en creativiteit

De elfjesrestrictie verdeelt de meningen. 'We zeggen dat kinderen het huis uit moeten, de natuur in,' schrijft Sara Maitland in The Guardian, 'om hun verbeelding en creativiteit aan te moedigen (...) In meerdere opzichten is dit een gepaste plek voor de terugkeer naar de natuur, want het woud was aanvankelijk deel van de tuin van Wayford Manor, ontworpen door Harold Peto. Dit was de landschapsarchitect van de Arts and Crafts-beweging, voor wie sprookjes zo belangrijk waren.'

Ter verdediging van de bedreigde elfjesgemeenschap wijst de schrijfster en feministe erop dat de helft van de mensen op IJsland gelooft in het bestaan van elfjes en dat dit land hoog staat op de ranglijst van meest gelukkige landen. 'Zou er soms een verband zijn?'

The Daily Telegraph is een stuk sceptischer over de harrypotterisering van Wayford Woods. In een hoofdredactioneel legde de krant een verband met de slotjes die verliefde stelletjes tegenwoordig plegen achter te laten op bruggen in romantische steden. Dat idee kwam uit de liefdesroman van Federico Moccia, maar tien jaar laten zijn slotenmakers druk bezig om de bruggen, die dreigen te bezwijken onder het gewicht, te bevrijden.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden