Brits, beroemd en belastingontwijkend

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - 'Freedom! You've gotta give what you take!' Deze tekst van George Michael is in een nieuw licht komen te staan. De Britse zanger is een van de beroemdheden die miljoenen blijken te hebben geïnvesteerd in Liberty, een groot fonds voor belastingontwijkers. Ook de acteur Michael Caine, de zangeres Katie Melua en leden van de popgroep The Arctic Monkeys, alsmede advocaten, artsen en zelfs een rechter hebben op deze manier hun belastingaanslag gereduceerd.

De constructie is woensdag geopenbaard door The Times.

Geadviseerd door gehaaide belastingadviseurs hebben zo'n zestienhonderd vermogende Britten tussen 2005 en 2009 geïnvesteerd in Liberty, een van de grootste belastingconstructies die tot nu toe zijn ontdekt. In totaal gaat het om omgerekend 1,5 miljard euro. De investeringen zorgden voor hoge kunstmatige verliezen die weer fiscaal aftrekbaar waren. Het Britse ministerie van Financiën vordert miljoenen terug, in afwachting van een rechtszaak over de legitimiteit van Liberty.

De openbaring heeft tot gêne geleid bij de investeerders. Naast de genoemde bekendheden behoren ook de televisiepresentatrice Anne Robinson, Take That-zanger Gary Barlow en Peter Salsbury, voormalig topman van Marks & Spencer, tot de deelnemers. George Michael, de bekendste naam op de lijst, heeft in 1996 al eens verklaard dat hij er erg tegen opziet om 50 procent belasting te betalen als de Conservatieven aan de macht zijn.

Saillant detail is dat Melua, in 2005 genaturaliseerd tot Brits staatsburger, enkele jaren geleden werd genomineerd voor de Tax Superhero Award van Christian Aid. De in Georgië geboren artiest zei indertijd dat ze weet hoe het is om in een land te wonen waar mensen geen belasting betalen, met alle gevolgen van dien voor onderwijs en gezondheidszorg. Haar advocaten hebben gezegd dat ze blind voer op haar accountants en geld heeft terugbetaald aan de fiscus.

De zaak roept herinneringen op aan het belasting ontwijken van de komiek Jimmy Carr, die in zijn voorstellingen flink tekeer pleegde te gaan tegen graaiende bankiers. Hij is nooit helemaal hersteld van deze afgang. Al enkele jaren strijdt de Conservatieve minister van Financiën George Osborne tegen belastingontduiking- en ontwijking, waar hij zich vooral richt op de grote vissen.

De Liberty-zaak zal leiden tot juridische procedures, waarbij advocaten van de beroemdheden ongetwijfeld gebruik zullen maken van een van de bekendste citaten uit de Britse rechtsgeschiedenis. 'Sommige boekhouders zijn komieken', zei George Carman ooit ter verdediging van de komiek Ken Dodd, 'maar komieken zullen nooit boekhouders zijn.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden