Brits 'belastingparadijs' tegen uittocht bedrijven

Groot-Brittannië wil het vennootschapstarief versneld verlagen van 20 naar 15 procent. Het land wil hiermee een uittocht van bedrijven voorkomen als gevolg van de Brexit.

Duizenden demonstranten liepen zaterdag in een mars door Londen om te protesteren tegen de Brexit. Beeld photo_news

Taxand, een internationale organisatie van belastingadviseurs die strijdt tegen belastingontwijking, is fel gekant tegen een dergelijke maatregel. 'Dit betekent een verdere escalatie van een mondiale reeks van verlagingen van de vennootschapsbelasting. Dat is een enorme stap terug in het voornemen om internationaal tot meer harmonisatie te komen.'

De maatregel is vooral bedoeld om een exodus van bedrijven naar Ierland te voorkomen. Ierland kent een vennootschapsbelastingtarief van slechts 12,5 procent. De Britse minister van Financiën George Osborne had eerder al gezegd het tarief voor de vennootschapsbelasting in 2020 terug te willen brengen naar 17 procent. Nu wil hij een ingrijpender stap zetten, hoewel hij daar geen tijdstip voor noemde.

Groot-Brittannië wordt daarmee een soort belastingparadijs. Nederland kent een vennootschapsbelastingtarief van 20 procent (winsten tot twee ton) en 25 procent (winsten daarboven). Gemiddeld ligt het tarief in de EU op 28,7procent.

Hoe hengelt Amsterdam naar Britse bedrijven en banken?

De Brexit kan uitmonden in een financiële volksverhuizing binnen Europa. Hoe liggen de kansen voor Amsterdam? (+)

Vijfpuntenplan

De verlaging van de vennootschapsbelasting is het speerpunt van een vijfpuntenplan dat minister van Financiën Osborne maandag presenteerde om de economie op stoom te houden als het land de EU verlaat. Osborne, die zelf fel tegenstander was van een Brexit en waarschuwde voor een mogelijke recessie bij een vertrek uit de EU, zegt dat het land nu de feiten onder ogen moet zien. Groot-Brittannië zal zich moeten omvormen tot een 'superconcurrerende economie' met lage belastingen en een mondiale uitstraling.

Osborne wil daarom dat Groot-Brittannië de 'laagste vennootschapsbelasting zal hebben van alle grote economieën in de wereld'. Een tarief van maximaal 15 procent zal het land in de buurt brengen van Ierland. Maar een dergelijke maatregel kan ook leiden tot een aanvaring met Brussel en de landen van de G20 die juist bezig zijn belastingconcurrentie in te dammen.

Ook het Britse electoraat zou er grote moeite mee kunnen hebben. In de afgelopen jaren was er veel ophef over het feit dat multinationals als Google, Amazon en Starbucks amper belasting betalen over de winsten die zij boeken in het Verenigd Koninkrijk.

De Britse minister van Financiën George Osborne. Beeld afp

Chinese investeerders

Naast belastingverlaging wil Osborne Chinese investeerders binnenhalen, meer ruimte voor kredietverlening en een investeringsprogramma voor het noorden entameren. Osborne voorspelde een 'zeer uitdagende tijd voor het land' en riep de hulp in van de Bank of England die mogelijk de rente zal verlagen.

Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.