‘Brits ambassadepersoneel voor rechter’

Enkele Britse ambassademedewerkers die in Iran zijn gearresteerd, zullen worden berecht. Dat heeft ayatollah Ahmad Jannati, een hoge Iraanse geestelijke, gisteren gezegd tijdens het vrijdaggebed.

Van onze buitenlandredactie

Volgens Jannati hebben de arrestanten bekentenissen afgelegd.

Hoeveel personen zullen worden berecht en hoe de aanklacht luidt, maakte de geestelijke echter niet duidelijk. Jannati staat aan het hoofd van de Raad van Hoeders en is nauw verbonden met de opperste leider, ayatollah Ali Khamenei.

In totaal zijn er negen medewerkers van de Britse ambassade aangehouden. Zij zouden een rol hebben gespeeld bij de onlusten in Iran, die begonnen na de presidentsverkiezingen van vorige maand. Zeven van hen zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Teheran heeft ‘buitenlandse mogendheden’, en met name Groot-Brittannië, er herhaaldelijk van beschuldigd de onrust op te stoken.

De aankondiging van Jannati heeft alarmbellen doen afgaan in Europa en voedt de oproep om hardere actie te ondernemen tegen Teheran. Groot-Brittannië dringt er bij de andere Europese landen op aan om hun ambassadeurs terug te roepen uit protest tegen de arrestatie van zijn ambassadepersoneel.

Tot nu toe zeggen de EU-lidstaten daar voorzichtig mee te willen zijn. Nederland heeft donderdag na een spoeddebat besloten de ambassadeur in Teheran te houden.

Wel zullen de 27 EU-landen de Iraanse ambassadeur in hun land op het matje roepen om hun ongerustheid uit te spreken. Een diplomatieke bron in Brussel heeft dat vrijdag bevestigd.

Ondertussen heeft Ebrahim Azizi, gouverneur van een van de grootste Iraanse steden, Shiraz, berichten ontkend dat een aantal verzegelde stembussen in de stadsbibliotheek stemmen van de jongste presidentsverkiezingen bevat.

Gouverneur Azizi zegt dat de bussen van oude verkiezingen zijn, en dat het ministerie van Binnenlandse Zaken hem opdracht had te geven die hier in het archief op te slaan.

Eerder deze week had een Iraanse journalist foto’s op het internet geplaatst van verschillende stembussen die op de grond van de bibliotheek stonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden