'Brits aanbod serieus, ben ik nu aan 't wegen'

peking Over een week weet het nationaal olympisch comité NOC*NSF of het voor de komende vier jaar, de olympiade tot en met Londen 2012, over dezelfde technische leidsman kan beschikken als de voorbije vier jaar....

De voormalige atletiekcoach wil met bijna geen woord ingaan op de Britse aanbieding die hem is gedaan. ‘Brits aanbod serieus, ben ik nu aan het wegen’, was zijn sms’je over de Britse plannen hem aan te stellen als de prestatiedirecteur van UK Athletics.

Wie in Peking – waar Paralympics-hater Van Commenée ontbreekt – vraagt naar de positie van NOC*NSF in deze tere zaak, wordt geconfronteerd met stilzwijgen. Kunnen we niets over zeggen, is het antwoord van voorzitter Erica Terpstra, sportdirecteur Marcel Sturkenboom of bestuurslid Henk Gemser.

Zij zullen zich geen raad weten, zal de werkelijkheid zijn. Ze dachten een afspraak voor acht jaar (2004-2012) te hebben met Van Commenée en worden nu geconfronteerd met de situatie dat hun voornaamste sportbestuurder plotseling dreigt te verdwijnen. Hij maakt dan gebruik van een tussentijds evaluatiemoment.

Eigenlijk is het simpel: Van Commenée heeft geen contract voor een bepaalde termijn, maar een dienstverband dat hij kan opzeggen. Hij wilde vier jaar geleden gewoon stevig aan de slag voor NOC*NSF en heeft krankzinnig veel uren (100 per week) gemaakt.

De 50-jarige Amsterdammer heeft een grote naam in het Verenigd Koninkrijk. Hij leidde zevenkampster Denise Lewis in 2000 naar goud. In 2004 was hij woedend, toen Kelly Sotherton (‘een wezel’) het meerkampzilver liet liggen en voor het veilige brons koos.

Met terugwerkende kracht wordt hij nu de hardste maar ook de beste coach genoemd, de man die de Britse atleten in de aanloop naar 2012 prima kunnen gebruiken. De vier atletiekmedailles van Peking worden als ondermaats bestempeld.

Directeur Dave Collins is bedankt, Van Commenée krijgt de baan van hoogste coach, is de droge vaststelling in Groot-Brittannië. In 2004 werd hij afgewezen en verdween de toenmalige directeur meerkamp en sprongnummers naar eigen land.

Daar maakte hij naam door voorrang te geven aan betere werkomstandigheden voor coaches. Hij bleef in Peking met zijn team twee plaatsen (12de) verwijderd van de toptien ambitie. NOC*NSF wil hem niet graag kwijt. Opvolgers staan ook niet te dringen. En de eigen aanloop naar Londen 2012 raakt er ernstig door verstoord.

John Volkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden