Britney is heet

Knotsgek, man!', grinnikte Jason Alexander tegen de boulevardpers. Heel even was hij de echtgenoot van Britney Spears. De zangeres trouwde hem dit weekeinde in spijkerbroek en met honkbalpetje....

Menno Pot

Kwam het geintje uit Spears' eigen koker? Of bedacht haar hofhouding van 'image builders' het? Het paste in elk geval prachtig in de evolutie van haar imago.

Ze debuteerde als Amerika's ideale schoondochter en 'girl next door', die meldde dat ze nog maagd was en geen seks voor het huwelijk wilde. Ze kreeg prompt een prijs van True Love Waits, strijders voor voorechtelijke kuisheid.

Het ging snel vervelen, zo bleek uit de verkoopcijfers, en dus moest het anders. De nieuwe Britney stelde zich hijgend en kreunend voor in de zweterig geile videoclip van I'm a Slave 4 U. Sindsdien krijgen we haar nieuwe image zorgvuldig opgedrongen, vooral via reportages van 'celeb spotters': Britney die tipsy een nachtclub in Los Angeles uitwaggelt. Britney die acteur Colin Farrell zoent en zegt dat ze smachtte naar een heet avontuurtje. Britney die opbiecht dat ze toch g maagd meer is. En: Britney die tijdens de MTV Awards een tongzoen van Madonna krijgt.

Het zou allemaal echt kunnen zijn, in theorie. Maar dat sterren als Britney Spears omringd worden door lieden die haar imago bewaken en exact bepalen wat we te zien krijgen, staat wel vast.

Paris Hilton, dochtertje van de hoteltycoon, is het nieuwste bewijs van de stelling dat je geen talent hoeft te hebben om een ster te worden. Rijk en 'outrageous' zijn is genoeg. Showbizz-persbureaus en de media doen de rest. Of de uitspattingen van Britney Spears echt zijn of in sc gezet, doet er volstrekt niet toe. In beide gevallen is het het dagelijkse hapje Britney-nieuws. En daar gaat het om.

De enige is ze niet: Robbie Williams rekende af met zijn Take That-verleden door een ordinaire mediaruzie te ontketenen met Oasis-zanger Liam Gallagher. Spice Girl Melanie C moest een geloofwaardige 'rock chick' worden en ja hoor: daar was het nieuws dat ze geknokt had in een pub.

Andere sterren zijn niet gebaat bij een wilde reputatie, maar juist bij een aureool van zachtheid. Vroeger deed David Beckham je vooral beseffen dat Frank de Boer zo dom niet is. Tot een marketingmeneer hem een telefoonnummer in de knuisten drukte, met de mededeling dat hij en zijn vrouw Victoria het hipste stel ter wereld konden worden.

Kort daarna bleek Beckham graag witte kimono's en lederen teenslippers te dragen. En mascara. Zijn ploeggenoten kwamen pas bij van het lachen toen ze in de krant lazen wat zijn vermogen was. Zijn voetballerssalaris bleek er een onbeduidend deel van te zijn.

Het grote geld verdien je niet meer met je talent (muziek maken, voetballen) maar met je imago. Mits je er de juiste mensen voor inzet. Gezien haar albumverkopen moet het voor typjes als Britney Spears een hele geruststelling zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden