British Midland woest op curatoren Fokker

Sir Michael Bishop, president-directeur van de luchtvaartmaatschappij British Midland is woedend op de curatoren van Fokker, KLM en de Nederlandse staat....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

British Midland is een van de vliegtuigmaatschappijen die in de rij stonden voor Fokker-toestellen toen de vliegtuigbouwer begin dit jaar omviel. Orders voor zeventig toestellen stonden in de boeken, waarvan twee voor British Midland. De Britten zijn een trouwe klant en vliegen al met drie F-70's en zes F-100's.

Die twee had Bishop er graag bij willen hebben, British Midland heeft ze ook hard nodig, ze waren volgens hem zelfs al in de juiste kleuren geschilderd, maar hij heeft ze niet gekregen. KLM wel. En dat neemt hij de curatoren van Fokker en de Nederlandse staat als aandeelhouder in KLM zeer kwalijk.

Hij ziet het als een Nederlands complot. Een samenspanning tegen de Britten, of toch op z'n minst tegen British Midland. 'Misschien dat deze manier van werken in Nederland goed is gevallen, maar het doet geen goed aan de reputatie tegenover potentiële afnemers van Nederlandse produkten', blies hij zijn woede gisteren van zich af. Wat hem ook heeft geërgerd, is dat hij nooit meer iets heeft gehoord van de curatoren, terwijl hij ze zes weken geleden toch heeft geschreven. 'Ze wilden British Midland niet ontvangen. Waarom is onduidelijk.'

Volgens de woordvoerder van de Fokker-restanten en de curatoren ligt het allemaal iets genuanceerder. Maar in ieder geval is het niet waar dat er al twee toestellen klaar stonden in de British Midland-kleuren.

Verder hebben de curatoren volgens hem gewoon gedaan waarvoor ze zijn aangesteld. 'Curatoren moeten handelen op een wijze die het meest in het belang van de boedel is. Dat een aantal klanten hun bestelde toestellen moeten missen, is jammer. Maar dat kan onder de huidige omstandigheden niet anders.'

KLM betaalt blijkbaar meer voor de Fokkers die zij afneemt. Hoeveel meer wil de Fokker-woordvoerder niet zeggen. 'Wij doen nooit uitspraken over wie hoeveel betaalt.'

De curatoren besloten begin deze maand dat Fokker de komende maanden nog eens vijftien toestellen zal bouwen. Twee erbij voor British Midland was niet mogelijk. 'Dan hadden we heel andere afspraken moeten maken over de levering van onderdelen', zegt de Fokker-woordvoerder.

En helemaal met lege handen staat Sir Michael volgens hem ook weer niet. British Midland mag dan de twee Fokkers niet krijgen, de ondernemingheeft inmiddels wel twee F-100's kunnen huren om de dreigende schaarste aan stoelen op te lossen.

Bishop heeft zich al wel bij zijn nederlaag neergelegd. Hij zal geen actie ondernemen tegen de curatoren want 'formeel staan ze in hun recht'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden