Brit wil alleen nog vers vlees

LONDEN - Het paardenvleesschandaal heeft in het Verenigd Koninkrijk geleid tot een grotere vraag naar vers vlees. Zelfs naar paardenvlees. Supermarktketen Morrisons meldde een stijging van 18 procent.


Ook slagerijen profiteren van het wantrouwen in diepvriesvlees. De Britse voedselinspectie is begonnen met het uitvoeren van testen op varkens-, lams- en kippenvlees, om na te gaan of dit ook is vermengd met paardenvlees.


Eerst werd het paardenvleesschandaal gezien als een geïmporteerd probleem uit het vasteland, maar nu kijken de Britten ook naar hun eigen rol. Donderdag meldde de BBC dat er drie mensen zijn aangehouden: een medewerker van een slachthuis in het Engelse graafschap Yorkshire en twee medewerkers van een vleesbedrijf in Wales.


Ook bij andere slachterijen zijn invallen verricht. Een ervan bleek banden te hebben met Aintree, waar jaarlijks de Grand National wordt gehouden, de belangrijkste paardenrace. Verongelukte paarden blijken ter consumptie naar Frankrijk te zijn gestuurd. In zes geslachte paarden zijn sporen van een pijnstiller gevonden. Het gevaar voor de volksgezondheid is echter minimaal. Pas bij het nuttigen van vijfhonderd paardenburgers per dag kan de medicatie schade veroorzaken.


Inmiddels zijn alle diepvriesgerechten met vlees verdacht, van pizza's, lasagna's tot kipschnitzels. Bij Waitrose, 's lands duurste supermarkt, zijn gehaktballen aangetroffen waar varkensvlees in zit, wat vooral een schok is voor bevolkingsgroepen die het eten van varkens als niet-kosjer beschouwen.


Supermarkten zijn verantwoordelijk voor de controle op het vlees dat ze inkopen, maar in de praktijk blijkt daar weinig van te komen. Ook de Food Standards Agency, opgericht na de gekkekoeiencrisis, heeft jarenlang zitten dutten. Het kwam pas in actie nadat de Ierse collega's restjes Poolse pony's in hamburgers hadden ontdekt.


Het is overigens niet het eerste paardenvleesschandaal in de Britse geschiedenis. In een van zijn boeken maakte Charles Dickens gewag van illegaal gerommel met dit 'armoedevlees' en in de magere jaren na de Tweede Wereldoorlog was er een lucratieve handel in paardenvlees. Een kwart miljoen paarden eindigde toen op de slachtbank. Enkele rassen, zoals de Dalespony, werden zelfs met uitsterven bedreigd.


Sinds de jaren vijftig is er amper meer paardenvlees verkocht op het eiland, maar de laatste weken is de vraag naar onvervalst paardenvlees - zachter, minder vet en rijker aan eiwitten dan rundvlees - verdubbeld. Deze cijfers hebben vooral betrekking op Schotland waar ze iets minder sentimenteel zijn over dit nobele dier dan in de rest van het koninkrijk. In Engeland zal het nog even duren voordat Jamie, Heston en Nigella aan de slag gaan met paardenbiefstuk.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden