Brit valt de weg naar de prullenbak zwaar

Kort na de opening van David Hockneys tentoonstelling A bigger picture reisde een fotograaf naar het door de schilder geportretteerde landschap van Yorkshire. Al snel werd het duidelijk dat Hockney een eigentijds fenomeen vergeten was: zwerfvuil.

LONDEN - Langs de bermen van weggetjes en paadjes lagen televisietoestellen, rubberbanden en in de bomen groeiden naast bladeren ook plastic zakjes. Maar hij zag met name veel, heel veel plastic flesjes.


Het green and pleasant land is de laatste decennia een vuilnisberg geworden. Jaarlijks gooien de Britten 25 miljoen ton afval op straat of in de natuur, voor het overgrote deel flesjes en blikjes. De helft van de bevolking maakt zich er schuldig aan. Anekdotisch bewijs leert dat vooral bezoekers van McDonald's en liefhebbers van Red Bull een zekere afkeer koesteren van de prullenbak.


De Campaign to Protect Rural England pleit voor het herinvoeren van statiegeld. Deze milieuvriendelijke methode was eind jaren tachtig onder druk van de verpakkingsindustrie, drankproducenten en de supermarkten afgeschaft. Onderzoek heeft aangetoond dat statiegeld leidt tot minder zwerfvuil. Tachtig procent van de Britten acht herintroductie wenselijk. Volgens de verpakkingsindustrie gaat het hier echter om winstdrukkende nostalgie.


Minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken Caroline Spelman ziet niets in statiegeld of andere financiële prikkels, zoals belasting op plastic supermarktzakjes. Haar beleid richt zich op het scheiden van afval. Veertig procent van het Britse afval wordt momenteel hergebruikt, hetgeen vier keer zoveel is als tien jaar geleden, maar nog wel onder het Europees gemiddelde. Van de resterende zestig procent belandt de helft op de vuilstort. Wie een flesje op straat gooit kan een boete van 95 euro krijgen, maar in de praktijk deelt de politie zelden zo'n bekeuring uit.


De roep om statiegeld klinkt ook bij opinieleiders, zoals de televisiepresentator Jeremy Paxman en de filosoof Roger Scruton. Theodore Dalrymple schreef zelfs een beschouwing over de wegwerpcultuur. In Litter probeert hij de vraag te beantwoorden waarom het deponeren van afval in een prullenbak tegenwoordig een onmogelijke opdracht blijkt te zijn. Volgens de conservatieve cultuurbeschouwer zal statiegeld leiden tot minder zwerfvuil. 'Niettemin', zo laat hij weten, 'maakt het ietwat moedeloos dat zoveel mensen slechts via de portemonnee kunnen worden weerhouden van egoïstisch handelen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden