Brit moet eindelijk af van miles en inches

LONDEN - Onder het genot van een half pint of lager naar de tweehonderd meter sprint kijken, terwijl het kwik in het stadion een behaaglijke 77 graden Fahrenheit aanwijst en Scotland Yard een oogje in het zeil houdt. Nee, volgens het Britse Hogerhuislid Geoffrey Howe kan zo'n tafereel verwarring veroorzaken bij de buitenlandse bezoekers van de Olympische Spelen. Sterker, de overgeleverde maten uit het imperiale stelsel zouden de indruk wekken dat de gastheren nog in koloniale tijden leven.

Dat was de strekking een pleidooi dat de voormalige minister van Financiën in het Hogerhuis hield voor het volledig afschaffen van de miles, inches en ounces. De 85-jarige Howe vindt dat zijn landgenoten het metrieke stelsel te halfslachtig gebruiken. Bij benzinepompen tanken automobilisten in liters om vervolgens hun weg in mijlen te vervolgen. In supermarkten hebben klanten de keuzevrijheid om een pint of een liter melk te kopen. Scholieren krijgen metrisch les, maar op sportvelden rekenen ze in feet en yards.

De pragmatische aanpak heeft, zo sprak de 85-jarige Howe, geleid tot een typisch Engels geknoeidat hogere kosten, hardnekkige misverstanden en zelfs verkeersongelukken met zich zou meebrengen. Tevens zou het bijdragen tot het klassenonderscheid tussen een elite die het metrieke stelsel enthousiast heeft omarmd, terwijl de rest van het gewone volk in onwetendheid leeft. Terwijl het concept 'kilogram' redelijk wordt begrepen, is en blijft de kilometer een obscuur begrip.

De Conservatieve patriciër Howe speelde begin jaren zeventig als staatssecretaris voor Consumentenzaken een belangrijke rol bij de invoering van het metrieke stelsel, volgens nogal wat Britten een onderdeel van een samenzwering om het eiland verder te europaniseren. Een decennium later schafte hij als minister van Financiën de Metrification Board af, omdat Margaret Thatcher dit agentschap geldverspilling vond.

Het imperiale stelsel wordt verder nog (deels) gebruikt in de Verenigde Staten, Belize en Birma.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden