Nieuws

Brit met Pfizervaccin moet vanaf zaterdag dagelijks testen voor toegang, Chinese expat met Sinovac niet

Volledig gevaccineerde Britten, Amerikanen en vele andere reizigers van buiten de EU zullen zich vanaf zaterdag elke dag moeten laten testen voor een bezoek aan een Nederlands restaurant of café. Hun vaccinaties worden niet geregistreerd in de, door de EU gecertificeerde, Nederlandse CoronaCheck-app of -site.

Abel Bormans en Mireille Sneekes
Vanaf zaterdag ontstaat er een onoverzichtelijke situatie voor toeristen die in Nederland uit willen gaan.  Beeld Hollandse Hoogte / Patricia Rehe
Vanaf zaterdag ontstaat er een onoverzichtelijke situatie voor toeristen die in Nederland uit willen gaan.Beeld Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Zelfs al zijn Britten of Amerikanen volledig geprikt met een door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedgekeurd vaccin, zoals Pfizer-BioNTech of Janssen, dan nog krijgen zij geen geldige QR-code. Iedere dag dat ze uit eten gaan of naar een bioscoop willen vanaf zaterdag, zullen ze zich dus moeten laten testen. ‘Dit maakt het minder aantrekkelijk om naar Nederland toe te gaan’, vreest Karlijn Eduard, hoofd communicatie van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Europese systeem voor coronabewijzen

In totaal zijn zestien landen buiten de EU wél aangesloten bij het Europese systeem voor coronabewijzen (EDCC) – waar ook de Nederlandse CoronaCheck-app onder valt – en kunnen dus, indien gevaccineerd, probleemloos in Nederland naar de kroeg of restaurant. Dit zijn veelal Europese landen die niet in de EU zitten zoals Noorwegen, Zwitserland en IJsland. Maar ook Marokko, Turkije en Panama zijn aangesloten. Inwoners uit deze landen kunnen met hun nationale app ook in Europese landen een QR-code genereren.

Voor veel Nederlanders of expats (iedereen met een bsn-nummer) die zich buiten de EU hebben laten prikken, is ook een oplossing gevonden. Zij kunnen op een speciale GGD-locatie in Utrecht hun vaccinatie laten registreren en zo een QR-code krijgen. Zelfs als zij met de vaccins Sinovac of Sinopharm zijn geprikt, hoewel die niet zijn goedgekeurd door de EMA. Doordat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ze wel accepteert, keurt de Nederlandse overheid deze vaccins toch goed.

Onoverzichtelijke situatie

Voorlopig leidt dit alles tot moeilijk uitlegbare situaties. Een Brit met twee prikken Pfizer-BioNTech kan niet ongetest naar een Hollands café. Chinese expats (in het bezit van een bsn-nummer) die zich in hun vaderland hebben laten vaccineren met Sinovac, kunnen dat, na een bezoek aan Utrecht, wel. Gevaccineerde Panamese reizigers mogen ook overal probleemloos naar binnen. Dat geldt weer niet voor Nederlanders die in het buitenland gevaccineerd zijn met Spoetnik. Dat vaccin is niet goedgekeurd door zowel de WHO als EMA en dus biedt een bezoek aan Utrecht geen soelaas.

Een onoverzichtelijke situatie, met een nadelige invloed op zowel het aantal toeristen naar Nederland als de ervaring die deze buitenlanders van Nederland krijgen, zegt Karlijn Eduard.

Bilaterale deals

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid zijn gesprekken met Groot-Brittannië om het DCC te laten aansluiten met hun National Health Service (NHS) inmiddels in een vergevorderd stadium. Maar zaterdag komt zeker te vroeg.

Eduard: ‘Er moet ook voor landen als China en de VS een oplossing worden gezocht. Het is het meest logisch als dat op Europees niveau gebeurt. Maar Frankrijk heeft bijvoorbeeld bilaterale deals gemaakt met Groot-Brittannië. Dat zou Nederland ook kunnen doen.’

De Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, verwacht een toename van het aantal testen vanaf zaterdag. Het aantal testlocaties is inmiddels uitgebreid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden