Brit geeft leiding aan Frans instituut!

Probeert u zich voor te stellen dat u een Fries bent uit een eeuwenoud geslacht die net te horen heeft gekregen dat de Elfstedentocht voortaan wordt georganiseerd door een Japanner....

Zo'n gevoel, maar dan honderd keer erger, moet de Fransen hebben overvallen toen ze vernamen dat Derek Brown de nieuwe directeur wordt van de Michelin-gids, de Guide Rouge. Een Brit aan de top van een Frans gastronomisch instituut.

Voor de Franse kranten was dat voorpaginanieuws. Le Figaro plaatste het bericht direct onder het nieuws over de val van Milosevic. Le Monde kopte lichtelijk verbijsterd: 'Een Brit wordt rechter van de Franse keuken.' De Britten daarentegen konden hun lol niet op. 'Een Brit neemt de Michelin-gids over. En Frankrijk vindt het onverteerbaar', schreef de The Independent.

Britten en Fransen hebben historisch gezien niet veel minder dan regelrechte verachting voor elkaars keukens. 'Een gourmet waagt zich nauwelijks aan de oversteek van het Kanaal om gebraden en geroosterd vlees te eten', schreef de Franse gastronoom Grimod de la Reynière (1759-1837).

En wat de Britten van de Fransen denken, legde de Britse romanschrijver Evelyn Waugh een van zijn romanpersonages in de mond: 'Een hardgekookt volk, de Fransen. Hardgekookt, overgaar; overdreven geprezen voor hun kookkunst.'

De benoeming werd bekendgemaakt op een lunch waar alle grote chefs een vorkje meeprikten. De Franse koks reageerden behoedzaam positief. Logisch, want niemand heeft er belang bij de nieuwe grote baas tot vijand te maken.

Grootmeester Pierre Gagnaire noemde de benoeming 'interessant'. Zijn collega Michel Guérard zei blij te zijn met iemand die een 'internationale blik' heeft. Kampioen sterrenhouder Alain Ducasse (twee restaurants met drie sterren) zei openlijk wat veel niet-Fransen al een tijd roepen, namelijk dat op eetgebied momenteel de toon wordt gezet in Groot-Brittannië.

Buiten Frankrijk is de benoeming positief ontvangen. Gehoopt wordt dat Brown de bezem zal halen door de Franse keuken, die volgens velen schromelijk wordt overgewaardeerd door Michelin. En natuurlijk hopen alle niet-Fransen dat Michelin wat scheutiger wordt met sterren in hun land.

In Nederland zou bijvoorbeeld de langverhoopte derde ster eindelijk kunnen vallen. Maar op het Michelin-hoofdkwartier in Brussel tempert men de verwachtingen. 'Dat zal niet meteen volgend jaar gebeuren. Brown zal eerst de kat uit de boom willen kijken.'

Dat wordt dus op zijn vroegst in 2002. Als Brown er dan nog zit, want niemand gelooft dat de Franse gastronomie zich zonder slag of stoot op de rug laat leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden