Brit bekent misdrijf waarvoor Nederlander al 12 jaar vastzit

Een Britse crimineel heeft een verkrachting bekend waarvoor een Nederlander al bijna twaalf jaar gevangenzit in Spanje. Eerder wees dna-materiaal al in de richting van deze Mark Dixie. Nu er ook een bekentenis ligt, hoopt advocate Rachel Imamkhan definitief aan te tonen dat haar cliënt Romano van der Dussen ten onrechte is veroordeeld.

De gevangenis op Palma de Mallorca, waar Romano van der Dussen vastzit.Beeld Ruddy Gold / ANP

Imamkhan sprak Dixie dinsdag ruim tweeënhalf uur in de Britse Frankland-gevangenis, waar hij een straf uitzit van 34 jaar wegens meerdere zeden- en geweldsdelicten. Dixie bekent dat hij in 2003 in het Spaanse plaatsje Fuengirola een vrouw heeft verkracht. Voor die verkrachting en voor twee aanrandingen kort daarna, is de Nederlander Romano van der Dussen veroordeeld tot 15 jaar cel, waarvan hij al bijna 12 jaar heeft uitgezeten. Hij heeft altijd ontkend.

'Dixie was zeer emotioneel', zegt Imamkhan. Zij is advocate van Prisonlaw, de Nederlandse stichting die Van der Dussen sinds 2012 op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken bijstaat. Sindsdien verzamelt ze ontlastend bewijs en schreef ze vele verzoeken naar Dixie of ze hem in de gevangenis mocht komen bezoeken. 'Na een aanvankelijke aarzeling bekende Dixie de verkrachting, omdat hij de gedachte dat iemand ten onrechte vastzit, onverdraaglijk vindt', zegt Imamkhan. 'Hij zegt dat de hele situatie hem ongelofelijk spijt, en dat hij niet begrijpt dat hij zoiets heeft kunnen doen.' De man staat onder psychiatrische behandeling.

Dixies verklaring, die de Volkskrant heeft ingezien, bestaat uit handgeschreven antwoorden op schriftelijke vragen van Imamkhan en een ondertekende bekentenis. Hij is vrijwillig bereid te komen getuigen in de strafzaak van Van der Dussen, die met deze verklaring naar verwachting wordt heropend.

'Ik sta iedere dag op met maar één gedachte: dit wordt de laatste dag dat ik hier ben. Het is een nachtmerrie', zegt Van der Dussen in een interview met de Volkskrant. 'Je wordt langzaam gek.'

Speeksel afgenomen

Met de vrijwillige bekentenis omzeilt Imamkhan een lang lopend internationaal rechtshulpverzoek. Het dna van Mark Dixie belandde al in de databank van Interpol, nadat hij in 2006 werd gearresteerd voor de moord op een Brits fotomodel. Toen al bleek in Spanje dat zijn dna overeenkwam met het materiaal dat was gevonden op een van de slachtoffers in Fuengirola.

Justitie in Spanje oordeelde echter dat de dna-vergelijking was gebaseerd op onvoldoende genetische merkers. Er moest een nieuw speekselmonster komen. Omdat Engeland niet is aangesloten bij het Prum-verdrag waarmee EU-landen in elkaars databank mogen kijken, vereiste dit een internationaal rechtshulpverzoek. Na herhaaldelijke verzoeken van PrisonLaw werd begin dit jaar bij Dixie opnieuw speeksel afgenomen ten behoeve van het Spaanse onderzoek. Dat is nog steeds niet afgerond.

Omstreden line-up

In opdracht van Rachel Imamkhan heeft het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau (NFO) in Nederland met dat monster onlangs aangetoond dat het 'dader-dna' van Mark Dixie is. Dat gegeven op zich is niet voldoende voor heropening van de strafzaak - al tijdens de strafzaak in 2004 was bekend dat het gevonden dna niet van Van der Dussen afkomstig is, en daarmee is het dna niet het vereiste 'novum' voor herziening. Maar de aanvullende bekentenis maakt een heropening vrijwel onontkoombaar.

Van der Dussen werd destijds onder meer veroordeeld omdat slachtoffers zijn foto uit een stapel mogelijke daders hadden gevist. Bovendien werd hij aangewezen als dader in een omstreden line-up, waar Van der Dussen als enige Noord-Europeaan in een rijtje was gezet met drie Spanjaarden.

Meerdere daders?

Mark Dixie bekent de verkrachting in Fuengirola, maar zegt zich niets te kunnen herinneren van de twee aanrandingen diezelfde nacht waarvoor Van der Dussen eveneens is veroordeeld. De Spaanse rechtbank is destijds altijd uitgegaan van één dader, vanwege het korte tijdsbestek en de kleine afstanden waarbinnen de delicten zijn gepleegd. Om met zekerheid aan te tonen dat Romano van der Dussen evenmin de dader van de aanrandingen kan zijn, heeft Imamkhan deze week twee Britse vrienden van Van der Dussen bereid gevonden mee te werken aan heropening van de strafzaak. Zij zeggen dat ze tijdens de delicten bij Van der Dussen in Torremolinos waren. Hun verklaringen zijn destijds niet serieus opgepakt. Volgens Imamkhan schoten hun verklaringen tekort omdat ze onvolledig waren en door de toenmalige advocaat niet op de juiste wijze zijn ingebracht.

Advocate Imamkhan zal de getuigenissen, het dna-rapport en andere officiële stukken overdragen aan de Spaanse autoriteiten. De rechter moet beslissen of het herzieningsverzoek wordt gehonoreerd en of Van der Dussen vervolgens in vrijheid wordt gesteld. Volgens zijn Spaanse advocaat kan dit proces zes maanden tot een jaar duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden