Brisbane maakt zich op voor 'overstroming van de eeuw'

BRISBANE - Het centrum van de Australische stad Brisbane is veranderd in een spookstad. Duizenden inwoners zijn vertrokken naar hoger gelegen gebieden nu de stad bedreigd wordt door wat de ergste watersnood in honderd jaar lijkt te worden. Tienduizenden huizen kunnen volgens de autoriteiten worden overspoeld.

Van onze redactie
In het centrum van Brisbane staat het water al in de straten. Beeld
In het centrum van Brisbane staat het water al in de straten.

'Wij zetten ons schrap voor een overstroming zoals die maar een keer in de eeuw voorkomt', zei premier Anna Bligh van Queensland, de deelstaat waarvan Brisbane de hoofdstad is. Het gebied in het noordoosten van Australië kampt al weken met zware overstromingen. Volgens officiële cijfers zijn tot dusver twaalf mensen omgekomen. Gevreesd wordt dat dit aantal nog flink zal oplopen.

Hoogste waterstand
De hoogste waterstand wordt vanavond om 18.00 uur Nederlandse tijd verwacht, midden in de Australische nacht. Het waterpeil zal waarschijnlijk 5,2 meter boven zeeniveau staan. Dat is iets lager dan eerder werd voorspeld, en ook iets lager dan het peil in 1974. Toen werd Brisbane getroffen door de grootste overstroming uit de geschiedenis van de stad. Toch waarschuwt Bligh nog altijd voor de grote verwoestingen die Brisbane te wachten staan.

De autoriteiten roepen iedereen in de lager gelegen delen van de stad, waaronder het zakendistrict, op de nacht bij familie of vrienden door te brengen. In een groot deel van de stad zullen straten onderlopen en gebouwen worden beschadigd.

Australië kampt al lange tijd met overvloedige regenval. In de staat Queensland, in het noord-westen van het land, staat een gebied zo groot als Frankrijk en Duitsland samen onder water.

undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden