Update

Brinkman verlaat PVV en gaat alleen verder

PVV-Kamerlid Hero Brinkman gaf om 13.00 uur een persconferentie in Nieuwspoort. Hij vertrekt per direct uit de PVV-fractie. VK.nl hield een liveblog bij met al het nieuws, de reacties en de eerste analyses.

Hero Brinkman in de Tweede Kamer. Brinkman heeft aangekondigd uit de PVV fractie te zijn gestapt.Beeld anp

Hero Brinkman is vandaag per direct uit de Tweede Kamer-fractie van de PVV gestapt. Hij kan zich niet langer vinden in het gesloten karakter van de partij. In een persconferentie zette hij zich fel af tegen het 'Polen-meldpunt' en de manier waarop dit in de fractie is besproken.

Brinkman gaat nu alleen verder als eenmansfractie. Hij gaf direct aan te verwachten het kabinet-Rutte te zullen blijven steunen. Dat is belangrijk, want met het vertrek van Brinkman is de gedoogconstructie zijn meerheid kwijt. Daarmee zijn Rutte en zijn ministers niet alleen afhankelijk van de PVV, maar ook van de SGP en Hero Brinkman. Vandaag zal de Tweede Kamer over de nieuwe situatie debatteren.

Vk.nl hield een liveblog bij. Lees hier nog eens van minuut tot minuut terug wat er gebeurde.

15.19 uur:
Inmiddels hebben we een heel dossier over het vertrek van Brinkman.

15.10 uur:
Naar alle waarschijnlijkheid debatteert de Tweede Kamer vanavond nog over de nieuwe situatie. Want hoewel Brinkman heeft aangegeven het kabinet te zullen steunen, is de gedoogconstructie zijn meerderheid kwijt.

15.04 uur:
Het 'dissidente' CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier retweet een gevoelige tweet. 'RT @mennodebruyne: Dat Hero Brinkman nu in n CDA-bankje zit pleit voor t ruimhartige toelatingsbeleid v CDA tegenover politieke asielzoekers.'

14.58 uur:
'Ik ga niet met een koevoet de deur van het Catshuis openbreken. Dat is politieke chantage en daar houd ik niet van.''
Brinkman zegt er vertrouwen in te hebben dat de gesprekken in het Catshuis een resultaat opleveren waar hij achter kan staan. 'Ik kan me niet voorstellen dat er zaken in staan die voor mij onoverkomelijk zijn.'

14.55 uur:
'Ik heb geen zin om te duiken en lekker op het pluche te blijven zitten. Ik heb mijn zetel zelf verdiend en dat kunnen die andere 21 PVV-fractieleden me niet nazeggen', aldus Brinkman.

14.53 uur:
'Ik heb buitengewoon veel respect voor Geert Wilders, maar we zijn niet in de politiek om elkaar met watjes aan te pakken', zegt Brinkman. 'Ik heb de heilige plicht om deze zaken te benoemen.'

14.51 uur:
'Ik vind populisme wel erg als het gaat om het wegzetten van mensen om een paar zeteltjes te winnen', zegt Brinkman. 'Dat is niet mijn politiek.'

14.48 uur:
'De mensen die mij een beetje kennen weten dat ik een positief ingesteld mens ben. Ik ga uit van de kracht van mensen in plaats van op ze in te hakken', zegt Brinkman. 'Ik zal mijn positie als één van de 76 zetels van deze constructie naar waarde weten te schatten.'

14.46 uur:
Brinkman: 'Ik vond het onnodig dat we het Polen-meldpunt niet konden behandelen. Ik vond het ook onnodig om met dat Polen-meldpunt te beginnen.'

14.45 uur:
Brinkman reageert nu bij de NOS. Hij wil niet zeggen of hij contact heeft gehad met premier Rutte. 'Ik vind het team van Rutte het beste wat dit land kan overkomen.' Hij sluit niet uit dat hij zich binnenkort bij de VVD aansluit.

14.40 uur:
ChristenUnie-leider Arie Slob: 'Als er meer gaan springen uit de PVV-fractie, dan springt de hele constructie. Dan is het echt afgelopen. Maar voor de aanpak van de huidige economische crisis zouden nieuwe verkiezingen nu niet goed zijn. Als het moet, dan moet het, maar het kabinet zou er goed aan doen om naar de Kamer te komen voor een debat over maatregelen. Wij hebben al heel goede voorstellen gedaan.'

14.39 uur: '
Hero Brinkman heeft in staatsrechtelijk opzicht het voorrecht om Statenlid te blijven.' Dat zei commissaris van de Koningin Johan Remkes van Noord-Holland vanmiddag in een reactie.

Brinkman is fractievoorzitter van de PVV in Provinciale Staten van Noord-Holland. Hij blijft lid van de Noord-Hollandse Staten, zei hij dinsdag. Of hij namens de PVV in de Staten blijft, is nog niet duidelijk. De PVV-fractie van Noord-Holland vergadert woensdagavond over de situatie die is ontstaan.

14.34 uur:
Emile Roemer: 'Brinkman heeft nu vrij spel. Hij kan eisen stellen. Het wordt nog instabieler.'

14.29 uur:
Stef Blok van de VVD zegt in een reactie dat hij rekent op de steun van Brinkman voor het kabinetsbeleid. 'Een uitspraak is net zo hard als een handtekening', aldus Blok. 'Verkiezingen zou maandenlange onzekerheid betekenen'.

14.28 uur:
Lees hier ons aparte artikel over de reactie van premier Rutte op het vertrek van Brinkman.

14.26 uur:
Van Haersma Buma wijst erop dat 'de situatie nu anders is dan gisteren'. Maar zo zegt de CDA-leider: 'We staan voor een hele grote opgave om het land op orde te brengen.'

14.21 uur:
D66-leider Pechtold wijst erop dat de regering van premier Rutte nu steunt op de PVV, Brinkman, de SGP en twee dissidenten binnen het CDA. 'Een wankel geheel'.

14.20 uur:
Al met al worden het politiek turbulente maanden nu zelfs de gedoogconstructie geen meerderheid in de Kamer meer heeft.

14.16 uur:
CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wil ervan verzekerd zijn dat de uitkomsten van de onderhandelingen in het Catshuis straks kunnen rekenen op de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV-fractie 'raakt' wat hem betreft aan de steun van gedoogpartner PVV.

Van Haersma Buma wil dat er binnen de coalitie overlegd wordt over de huidige politieke situatie. Er moeten volgens hem moeilijke maatregelen worden genomen, waardoor het in zijn ogen 'essentieel' is dat er steun van een meerderheid in het parlement is.

14.14 uur:
Rutte gaat er van uit dat Brinkman het kabinetsbeleid zal blijven steunen.

14.10 uur:
Premier Rutte zegt dat het voor het kabinet 'waarschijnlijk geen gevolgen zal hebben' dat Brinkman vertrekt. 'Dit is nu eenmaal een minderheidskabinet'. Rutte ziet dan ook 'geen enkele aanleiding voor nieuwe verkiezingen'.

14.09 uur:
Dion Graus over het vertrek van zijn collega: 'Gelukkig hebben we nog Sisi, Pepsi en Fanta.'

14.07 uur:
Lees hier onze peiling: 'Is Wilders nu zijn machtspositie kwijt?'


Hero BrinkmanBeeld ANP

14.04 uur: De Kamer is weer in vergadering. Geert Wilders wordt belaagd door fotografen. Er wordt eerst stilgestaan bij het busongeluk in Zwitserland.

14.00 uur:
CDA-fractievoorzitter van Haersma Buma wil eerst overleg met de coalitiepartijen over wat er moet worden gedaan. Voor hem is het dus niet zeker dat het CDA door kan met het kabinet.

14.00 uur:
De SP en D66 hebben al om een Kamerdebat gevraagd.

13.59 uur:
Nu heeft Wilders wel gereageerd. 'Een triest moment en onnodig. Maar we zullen met dit feit moeten leven', aldus Wilders.

Hij vindt dat de onderhandelingen in het Catshuis tussen VVD, CDA en PVV gewoon kunnen doorgaan. Wilders wees erop dat Brinkman heeft aangekondigd ook in zijn nieuwe rol het kabinet te zullen steunen en geen grote eisen te zullen stellen.

13.58 uur:
PVV-leider Geert Wilders heeft nog niet gereageerd, maar zit inmiddels al wel in de Tweede Kamer omdat zo het Vragenuurtje begint.

13.56 uur:
'Rutte moet toegeven dat zijn missie niet gelukt is', zegt Jolande Sap van GroenLinks. 'In dit soort omstandigheden met dit soort beleid kun je beter een demissionair kabinet hebben, dan een kabinet dat op deze manier doorgaat.'

13.55 uur:
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) ziet in het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV-fractie geen reden om ongerust te zijn over het voortbestaan van het minderheidskabinet van VVD en CDA dat wordt gedoogd door de PVV.

Kamp wees er vandaag op dat Brinkman tijdens zijn toelichting heeft benadrukt het kabinet te zullen blijven steunen in zijn nieuwe rol. 'Hij heeft op geen enkele wijze afstand genomen van het kabinetsbeleid', aldus Kamp. 'Er is geen enkele aanleiding voor ongerustheid.'

13.53 uur:
Kees van der Staaij van de SGP wil nog niet speculeren op de stappen die het kabinet gaat nemen. 'Wij zijn in ieder geval geen reden om te zeggen dat het kabinet naar huis moet gaan. Wij zullen het kabinet onafhankelijk en constructief tegemoet treden.'

13.49 uur:
Ook de PvdA vindt dat het minderheidskabinet nu ophoudt. Premier Mark Rutte moet zo snel mogelijk naar de koningin om het ontslag in te dienen, aldus PvdA-leider Diederik Samsom.

13.47 uur:
Femke Halsema op Twitter: 'Je voelt ook aan je water dat #lijstbrinkman meegaand, soepeltjes en zonder eigen publiciteitsmomenten het kabinet gaat steunen #not #hihi.'

13.43 uur:
Voor de nieuwe leider van de PvdA: Diederik Samsom is het vertrek van Brinkman wellicht een droomscenario. Nu kan hij zijn partij direct afzetten tegen de PVV.

13.41 uur:
Wat wel opviel is dat Brinkman niet alleen was. Hij werd omringd door een flink aantal getrouwen.

13.37 uur:
GroenLinks-leider Jolande Sap op Twitter: Lot Nederland afhankelijk van #Brinkman en #VanderStaaij. O horror!' Ook Sap pleit voor nieuwe verkiezingen.

13.36 uur:
SP-leider Emile Roemer: 'Dit betekent dat Rutte zijn meerderheid gewoon kwijt is. Dit is een doodlopende weg voor hem, dit kabinet is vleugellam. Rutte kan maar één ding doen en dat is zijn conclusies trekken. Dat betekent nieuwe verkiezingen. Hij onderhandelt met partijen die samen geen meerderheid hebben, dus wat er uit komt moet hij voorleggen aan Hero Brinkman en aan de SGP. Dat is geen basis, Rutte kan maar één ding doen en dat is dit voorleggen aan het Nederlandse volk.'

13.34 uur:
Overigens lijkt Brinkman zich nu al met zijn verzet tegen de dubbele nationaliteit, tegen de kabinetslijn (en vooral die van de PVV) te keren.

13.31 uur:
Volgens SP-leider Emile Roemer is het nu tijd voor nieuwe verkiezingen.

13.29 uur:
Inmiddels is de persconferentie van Brinkman ten einde. Het wachten is op de eerste reacties.

13.27 uur:
Hero Brinkman heeft zijn vertrek uit de PVV per sms aan Wilders medegedeeld.

13.21 uur: Op dit moment hebben VVD, CDA en PVV samen 75 zetels in de Tweede Kamer. Voor een meerderheid zijn de partijen dus afhankelijk van de steun van de twee zetels van de SGP én Hero Brinkman.

13.20 uur:
Brinkman noemt zich een 'rotsvast democraat' en zijn pogingen dit binnen de PVV in de praktijk te brengen zijn 'voortdurend gedwarsboomd'.

13.19 uur:
Brinkman heeft nog geen contact gehad met zijn collega's van de VVD. Op suggesties dat hij zich bij deze partij zou willen afsluiten wil hij vooralsnog niet reageren.

13.16 uur:
Brinkman neemt afstand van het verbod op het dubbele paspoort en verwijst daarbij naar zijn eigen medewerker die een dubbel paspoort heeft en van de PVV 'nooit op een lijst mag'.

13.15 uur:
'Dit is een grote teleurstelling. Het is de beëindiging van een droom', zegt Brinkman, die niet uitsluit zelf een partij te beginnen.

13.12 uur:
Brinkman gaat niet op voorhand akkoord met de uitkomsten van het Catshuis-beraad, maar verwacht niet dat dit tot grote problemen zal leiden.

13.10 uur:
Brinkman is niet van plan om met mevrouw Verdonk een nieuwe partij te starten. 'Dat is niet de bedoeling'. Brinkman wil ook zijn zetel in Noord-Holland niet opgeven en zal binnenkort overleggen met de rest van zijn fractie.

13.09 uur:
Volgens Brinkman is er wel degelijk 'een tegengeluid binnen de fractie'.

13.07 uur:
Als er de afgelopen jaren wel gewerkt was aan openheid had het anders geweest. 'Het is een partij die alleen maar om één man draait. Politiek is keihard.'

13.06 uur:
Brinkman vindt niet dat hij kiezersbedrog pleegt door zelfstandig door te gaan, omdat 18.000 mensen op hem hebben gestemd.

13.04 uur:
Brinkman eist geen plek aan de onderhandelingstafel. 'Ik ben ontzettend tevreden over het optreden van Rutte. Ik ga vooralsnog niets eisen'.

13.03 uur:
Brinkman is ongekend fel richting Wilders. 'Ik ben teleurgesteld en opgelucht. Ik wens Geert veel sterkte'.

13.03 uur:
Brinkman geeft zijn zetel niet op. 'Ik ga door. Nederland moet niet denken dat het vijf voor twaalf is. het is gewoon één uur. Ik blijf strijden voor een beter Nederland.'

13.01 uur:
De uitgelekte e-mail werd vandaag niet besproken in de fractie. 'Populisme is niet middels ondoordachte plannetjes een paar zeteltjes te scoren.' Brinkman stelt 'de coalitie niet te laten vallen'.

13.01 uur:
Brinkman vertrekt ook vanwege het gebrek aan openheid. 'Ik had de hoop op een andere partij voor mijn zoontje over 30 jaar'.

13.00 uur:
Hero Brinkman stapt inderdaad op. Hij heeft problemen met het wegzetten van mensen tot 'tweederangs burgers'.

12.58 uur:
Inmiddels is Brinkman op weg naar Nieuwspoort. Hij wordt belaagd door journalisten, maar houdt zijn tanden op elkaar.

12.52 uur:
Lees hier de column van Bert Wagendorp. 'Hero Brinkman beleeft zijn finest hour'.

12.47 uur:
De NOS meldt dat alleen Geert Wilders weet wat Brinkman straks bekend zal maken. Dat betekent dat hier vanmorgen niet in de fractie over is gesproken.

12.44 uur:
Hero Brinkman is de grote voorvechter van meer openheid binnen de PVV. Hij vindt de partij niet democratisch genoeg en pleitte onlangs voor open leiderschapsverkiezing. Geert Wilders is hier tot nu toe niet voor te porren.

12.40 uur:
Brinkman is waarschijnlijk het meest recalcitrante Kamerlid in de fractie van 24 van PVV-leider Geert Wilders. Hij daagt de onomstreden partijleider regelmatig uit met pleidooien voor meer democratie in de partij en voor een jongerenorganisatie.

Hij verscheen zonder overleg met Wilders in televisieprogramma's als Pauw & Witteman. Ook stelde hij afgelopen weekend dat de PVV 'pervers' in elkaar zit, omdat Wilders in z'n eentje de kandidatenlijst bepaalt. Van hem lekte vorige week nog een e-mail uit met kritiek op de PVV-website voor klachten over Polen en andere Oost-Europeanen.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 kreeg Brinkman bijna 19.000 voorkeursstemmen.

12.36 uur:
Het worden spannende uren voor de gedoogconstructie. Als Brinkman vertrekt en zijn zetel meeneemt, heeft de combinatie VVD, CDA en PVV nog maar 75 zetels in de Tweede Kamer. Dan moet er wellicht nog nadrukkelijker worden samengewerkt met de SGP. Ook kan het zijn dat Brinkman als éénmansfractie het kabinet blijft steunen.

12.32 uur:
Inmiddels hebben RTL Nieuws en de Telegraaf bevestigd dat Hero Brinkman inderdaad opstapt.

12.30 uur: De kans lijkt steeds groter te worden dat Hero Brinkman uit de PVV-fractie stapt. Aanleiding is een meningsverschil over de koers van de partij. Vorige week lekte een e-mail van Brinkman uit, waarin hij grote vraagtekens zet bij het 'Polen-meldpunt' van de partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden