Brinkman: iedereen denkt het, niemand zegt het

PVV'er Hero Brinkman neemt niets terug van zijn uitspraken over de Antillen. Bij aankomst in Nederland zondag benadrukte hij nogmaals dat hij die uitspraken gerechtvaardigd vindt en dat ‘de PVV zijn mond niet gaat houden’....

ANP

Voor de tv-camera's deed het Tweede-Kamerlid er nog een schepje bovenop. ‘Die politici daar, die deugen niet. Het is een stelletje rovers. Iedereen denkt het, maar niemand zegt het.’ Dat Brinkman de eilanden typeerde als een corrupte boevenbende en daarvoor geen excuses wilde aanbieden, was voor het Antilliaanse parlement reden hem de toegang tot het parlementsgebouw te weigeren.

De PVV'er stelde verder dat de Antillen hoe dan ook weer met Nederland in gesprek moeten over hun staatkundige toekomst. ‘Als ze verder willen, dan moeten ze praten met ons en dat is inclusief mij’, zei Brinkman.

Het liefst ziet de PVV'er de eilanden uit het koninkrijk verdwijnen. ‘We hebben ze verwend en daardoor zijn het uitvreters geworden. We moeten ze niet over de bol blijven aaien en met een zakje geld aankomen.’

Overigens is de kans groot dat Brinkman er bij het volgende Parlementaire Overleg Koninkrijksrelaties in juni weer bij is. Het is de Tweede Kamer die de samenstelling van de Nederlandse delegatie bepaalt.

Voorzitter Willibrord van Beek (VVD) van de parlementaire delegatie die afgelopen anderhalve week op de Antillen was, verwacht dat het staatkundig proces niet in gevaar is gekomen. Van overleg met de Antilliaanse Staten is het echter niet gekomen, omdat delegatielid Hero Brinkman (PVV) de toegang tot het parlementsgebouw werd geweigerd.

‘Ik denk dat niemand wil dat dit incident gevolgen heeft voor het traject’, zei Van Beek zondag bij terugkeer in Nederland. Van Beek betreurt het zeer dat het doel van de reis niet is bereikt. De delegatieleider en de voorzitter van de Staten hebben de hoop uitgesproken dat Nederland en de Antillen in de toekomst weer met elkaar aan tafel komen te zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden