Brinkman en Bosma: oneens over te volgen koers PVV

AMSTERDAM - De prominente PVV-Kamerleden Hero Brinkman en Martin Bosma zijn het fundamenteel oneens over de toekomst van de PVV. Brinkman wil meer democratisering, Bosma is hier faliekant tegen.

Hero Brinkman. Beeld anp
Hero Brinkman.Beeld anp

Dit blijkt uit interne partij-stukken waar het programma EenVandaag de hand op wist te leggen.

De huidige structuur noemt Brinkman 'ronduit knechtend' en 'politiek ongewenst'. Hij wil dat de fractieleden van de PVV vrij zijn in hun contacten met de media. Verder schrijft hij 'iedereen moet op de hoogte zijn van haar portefeuille.' Momenteel bepaalt PVV-leider Geert Wilders samen met fractie-secretaris Fleur Agema wie er media-optredens mag doen.

Brinkman vreest dat de PVV bezig is een one-issuepartij te worden, die alleen tegen de islam is gericht. Brinkman plaatst vraagtekens bij de plannen van partijleider Geert Wilders om een internationale anti-islambeweging op te zetten. Ook wil hij een jongerenafdeling opzetten.

Als belangrijkste punt noemt Brinkman verder dat de opvolging van Wilders moet worden geregeld. 'Het is het moment, waarop Geert, gewild, of ongewild geen fractieleider meer zou zijn (..) Laten we eerlijk zijn, binnen de fractie hebben we hier geen acceptabele vervanging voor.'

Martin Bosma
Martin Bosma staat hier lijnrecht tegenover. 'Alstjeblieft niet', zo zegt hij over de jongerenafdeling. Hij wil absoluut geen ledenstructuur. 'Straks vertellen de leden ons dat de islam heus wel een godsdienst is en dat 2 paspoorten wel aanvaardbaar zijn. Infiltraties zullen aan de orde van de dag zijn'. Bosma stelt bang te zijn dat 'linkse actievoerders (bijvoorbeeld kunstenaars)' lid zullen worden van de PVV.

Bosma vindt dat een ledenstructuur geen democratie oplevert, maar als een molensteen om de nek van de partij zal hangen. Dit zal er volgens hem voor zorgen dat de PVV haar electorale potentieel niet kan uitbuiten.

Volgende week dinsdag spreekt de fractie van de PVV over de democratiseringsplannen van Brinkman en de tegennotitie van Bosma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden