Brinkman blijft in functie bij Arscop

CDA-lijsttrekker Brinkman ziet geen enkele aanleiding zijn omstreden commissariaat bij het bedrijf Arscop op te geven. Hij heeft twee jaar geleden, voordat hij de functie aanvaardde, 'al datgene gedaan wat in de rede ligt om mij ervan te vergewissen dat ik van doen kreeg met een fatsoenlijke onderneming'....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Brinkman zei dat donderdag op een persconferentie in Den Haag. Nadat hij een lange verklaring had voorgelezen, zei hij: 'Ik hoop dat u tot de conclusie komt dat er aan mijn beoordelingsvermogen niets schort. Ik heb juist gehandeld. Mij treft geen blaam.'

De CDA-leider, die vorige week vrijdag in opspraak kwam door een uitzending van het KRO-programma Reporter, zei dat het commissariaat niet strijdig is met zijn kamerlidmaatschap en de functie van lijsttrekker. Hij zal zijn betaalde nevenfunctie 'heroverwegen' als er 'nieuwe ontwikkelingen' zijn.

Brinkman moet het commissariaat in ieder geval neerleggen als hij premier of minister wordt.

Volgens Brinkman, die zich voortdurend achter formele argumenten verschool, heeft hij eind 1991 gesprekken gevoerd met de directie van Arscop, lees: zijn aangetrouwde oom Arie Valkenburg en de andere commissaris. Hij heeft jaarrekeningen gezien, goedgekeurd door een accountant, die meldden dat de vennootschapsbelasting correct is betaald. 'Ik heb ook geen feiten of vermoedens van feiten aangetroffen die duiden op enige onvolledigheid, onjuistheid of onregelmatigheid.'

Brinkman werd bijgestaan door de Amsterdamse hoogleraar ondernemingsrecht Van den Hoek en de Tilburgse hoogleraar belastingrecht Juch. Zij zeiden dat het Openbaar Ministerie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) een 'buitengewoon zwakke zaak' hebben. De FIOD deed vorige week vrijdag, op de dag van de KROuitzending, een inval bij Arscop.

Volgens Brinkman is tot de inval overgegaan na een klacht van een KRO-journalist, hetgeen de KRO ontkent. 'De verdenking berust uitsluitend op verklaringen van voormalige personeelsleden, van wie er één anoniem is gebleven en de twee anderen met onmin zijn vertrokken', aldus de lijsttrekker.

Moeilijk kreeg Brinkman het bij de beantwoording van vragen over de zwart-geldaffaire die begin jaren tachtig speelde bij het bedrijf Hevatex. Van dat bedrijf was zijn aangetrouwde oom Arie Valkenburg eveneens directeur. Brinkman zei dat hij pas vorige week vrijdag, door de KRO-uitzending, van deze zaak hoorde.

Brinkman, die zijn oom voluit bij zijn naam noemde, liet in het midden of Valkenburg direct betrokken was bij de affaire. Hij was in ieder geval wel 'formeel en feitelijk verantwoordelijk'.

In 1985 stapten Valkenburg en de twee commissarissen, onder wie Brinkmans schoonvader, naar de fiscus met de mededeling dat er sinds 1980 een zwart-geldcircuit bij Hevatex had bestaan. Zij deden dat 'op eigen initiatief', aldus Brinkman. Er werd een schikking getroffen. Hevatex moest een bedrag van een kleine drie ton betalen wegens achterstallige belasting, inclusief een boete van bijna 27 duizend gulden.

Brinkman onderstreepte dat er nooit een strafvervolging tegen Hevatex is geweest. Van dat bedrijf, dat eind jaren tachtig aan een Britse onderneming is verkocht en waarvan een deel van het vermogen naar Arscop is gegaan, is de CDA-leider overigens nooit commissaris geweest.

De twee hoogleraren zeiden dat ze geen enkele aanwijzing hebben dat er na de schikking met de fiscus in 1985 iets onregelmatigs bij Hevatex en Arscop is gebeurd. Juch: 'Ik zou niet graag Valkenburg als een louche zakenman willen afschilderen. Die indruk heb ik zeker niet gekregen.'

Brinkman is niet van plan een klacht tegen de KRO in te dienen. 'Iemand moet de wijste zijn. Er moet een streep onder de zaak Elco B. gezet worden.' Vorige week, enkele uren voor de uitzending, beschuldigde de fractievoorzitter de katholieke omroep nog van 'een schandelijke en ongefundeerde beschadigingsactie' jegens hem en het CDA.

In een reactie noemde het partijbestuur van het CDA de verklaring van Brinkman 'overduidelijk en afdoende'. 'Hiermee bewijst de heer Brinkman - voor wat betreft het CDA-bestuur volledig en ten overvloede - zijn integriteit.' Waarnemend partijvoorzitter Lodders riep de pers op 'de berichtgeving over de campagne nu weer te richten op de inhoudelijke thema's'.

De andere politieke partijen zijn niet van plan de affaire op te spelen. Het afgelopen weekeinde namen D66, VVD en PvdA Brinkman al in bescherming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden