Brinkhorst zegt varkensboeren vergoeding toe

De nieuwe minister van Landbouw, Brinkhorst, vindt dat er een 'redelijke schadevergoeding' moet komen voor varkensboeren die door de sanering van de sector tussen wal en schip raken....

Van onze verslaggever

Het is voor het eerst dat Brinkhorst, die twee weken geleden aantrad, rept van schadevergoeding. 'Deze minister zegt dat bij deze toe. Ik ben sociaal-liberaal en dat sociale telt voor mij zwaar', aldus de D66-minister.

Zijn voorganger Apotheker nam ontslag omdat het kabinet het niet eens was met zijn voornemen boeren financieel te compenseren voor de sanering van hun varkenshouderij. Krachtens de onder het vorige kabinet aangenomen Varkenswet moet de varkensstapel op korte termijn met 25 procent worden ingekrompen.

De Varkenswet bevat een regeling voor knelgevallen, op grond waarvan boeren aanspraak op uitstel kunnen maken. De regeling voorziet echter niet in schadevergoeding. Om die reden besloot de rechter eerder dit jaar in kort geding de werking van de wet op te schorten. Het geding was aangespannen door de radicale Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) van Wien van den Brink.

Brinkhorst viel tegelijkertijd uit naar Van den Brink, die volgens hem 'zijn taal moet matigen'. De varkensboeren moeten de hand in eigen boezem steken. Er moet een eind komen aan 'het recht op vervuiling' dat zij lijken te hebben. De varkenspest heeft honderden miljoenen guldens gekost en de bodem is vervuild met veertien miljoen kilo fosfaat. Laat Van den Brink nu zelf maar eens met voorstellen komen, zei Brinkhorst.

Brinkhorst laat uitzoeken of hoge ambtenaren op zijn ministerie nevenfuncties in de landbouwsector hebben. Hoewel volgens hem de tijd voorbij is dat het ministerie als 'een haag rond de boeren' stond, moet iedere belangenverstrengeling uitgesloten zijn. Hij maakte niet duidelijk op welke ambtenaren hij doelde.

Sinds anderhalf jaar moeten overheidsambtenaren hun nevenfuncties intern laten registreren. Landbouw heeft daarbij nooit vooropgelopen. Voorts laat de regeling in het midden welke bijbanen wel en welke niet verenigbaar zijn met een ambtelijke functie.

De minister voelt er niets voor het mes te zetten in zijn ambtenarenapparaat. Zijn voorganger Apotheker pleitte na zijn vertrek voor het wegsturen van ambtenaren die stemming maakten achter zijn rug om. Ook de Tweede Kamer had kritiek op het functioneren van het ministerie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden