Brinkhorst: we staan pas aan het begin

Het kabinet stuurt aan op een verdere versobering van de WW. Volgens minister Brinkhorst van Economische Zaken staat het kabinet pas aan het begin van de hervormingen in de sociale zekerheid....

Van onze verslaggevers

De uitlatingen van Brinkhorst staan haaks op die van minister De Geus van Sociale Zaken. Die beloofde dat er deze kabinetsperiode - behoudens de inmiddels bekende maatregelen - niets meer zal veranderen in de WW. 'Het WW-programma is geschreven', aldus De Geus.

De Raad van State, het hoogste adviescollege van de overheid, raadt het Kabinet eveneens verdere ingrepen in de sociale zekerheid aan. Het minimumloon zou moeten verdwijnen. De Raad verwacht dat de arbeidsmarkt dan beter zal werken en meer laagopgeleiden een baan zullen vinden. Minister Zalm van Financiën zegt dit voorstel te bestuderen.

Koningin Beatrix benadrukte in de Troonrede het belang van de economie voor de werkgelegenheid en de welvaart. 'Herstel van vertrouwen in de economie vergt ook het komend jaar van allen een bijdrage', aldus de koningin. De nullijn voor de lonen en uitkeringen, het niet langer fiscaal subsidiëren van VUT en prepensioen en de ingrepen bij de WW en de WAO zijn volgens het kabinet noodzakelijk om het sociale stelsel betaalbaar te houden.

Zalm erkende dat het kabinet er niet in slaagt zijn boodschap goed over het voetlicht te brengen. Hij wijt dat aan de verbrokkelde manier waarop de maatregelen naar buiten komen. Algemene Zaken, het ministerie van premier Balkenende, zal daarom de informatiestroom gaan 'coördineren'.

Volgens PvdA-leider Bos luistert het kabinet naar niemand. 'De houding is er een van doordenderen.' Bos hoopt samen met de SP en GroenLinks de verschraling van de VUT- en prepensioenregelingen tegen te houden. De kans dat dit lukt is klein. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 steunen het kabinet op hoofdlijnen.

Wel verzet de coalitie zich tegen de bezuiniging van 123 miljoen euro op de bestrijding van onderwijsachterstanden. Het CDA wil dat iedereen die volgend jaar 55 jaar of ouder is zijn rechten op vervroegde pensionering behoudt. Het kabinet legt de grens op 57 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden