Brinkhorst vreest druk uit EU in BSE-crisis

Minister Brinkhorst van Landbouw is bang dat de grote EU-landen Nederland zullen dwingen mee te doen aan de opkoopregeling voor runderen....

Het opkopen van runderen, waarna de dieren worden vernietigd of hun vlees wordt opgeslagen in koelhuizen, is één van de maatregelen die eurocommissaris Fischler heeft voorgesteld om het Europees rundvleesoverschot te lijf te gaan. Als gevolg van de BSE-crisis is er een overproductie van 200 duizend ton rundvlees.

De landbouwspecialisten in de Tweede Kamer maakten gisteren duidelijk dat zij niets voelen voor een opkoopregeling en al helemaal niets voor vernietiging van de dieren.

Brinkhorst is het met de Kamer eens, maar hield de leden voor dat de uitkomst afhangt van de Europese besluitvorming.

Behalve Nederland, verzetten ook Duitsland, Denemarken, Finland en België zich tegen de opkoopregeling. Maar voor het blokkeren van deze maatregel, een voorstel van de Europese Commissie, is een zogeheten gekwalificeerde meerderheid nodig: 62 van de 87 stemmen. Nederland heeft er vijf.

Brinkhorst schetste de Kamer dat de landbouwtop een krachtmeting tussen de Europese grootmachten Frankrijk en Duitsland zal worden.

'Frankrijk is de grootste rundveeproducent en exporteur, terwijl Duitsland als grote speler met de Groene-minister Kunas een nieuwe koers kiest.' Zij pleitte onlangs voor 20 procent biologische teelt.

Frankrijk is vóór de opkoopregeling. Tot ergernis van Brinkhorst heeft zijn Franse collega Glavany al aangekondigd zelf steunmaatregelen voor de boeren te nemen als de landbouwraad de opkoopregeling afwijst.

Minister Brinkhorst: 'Dat zou een totale renationalisatie van het landbouwbeleid betekenen. Precies het effect dat we moeten vermijden als we samen willen hervormen.'

Brinkhorst hield de Kamer voor dat Nederland verplicht is zijn aandeel (30 procent) van de opkoopprijs te betalen als de opkoopregeling het haalt. Brussel betaalt de overige 70 procent. 'Tot vernietiging van de dieren kunnen wij niet worden gedwongen', stelde hij de Kamer gerust. 'Als boeren hun dieren te koop aanbieden kunnen we het vlees opslaan in koelhuizen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.