Brinkhorst vraagt meer tegenorders in zaak JSF

Het Nederlandse bedrijfsleven moet meer tegenorders krijgen van de Verenigde Staten nu het kabinet heeft besloten deel te nemen in de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig de Joint Strike Fighter (JSF)....

Van onze verslaggever

Dit is de boodschap die minister Brinkhorst van Economische Zaken vorige week heeft overgebracht aan de Amerikaanse regering. Tijdens een kort bezoek in Washington aan zijn Amerikaanse collega Alan Larson, de staatssecretaris van Buitenlandse Handel, benadrukte Brinkhorst dat hij zich grote zorgen maakt over verdere tegenorders. Tot nu toe heeft het bedrijfsleven bijna 100 miljoen dollar aan tegenorders gekregen.

Nieuwe Amerikaanse wetgeving dreigt echter meer tegenorders in de weg staan. Een Defensiecommissie onder aanvoering van het Republikeinse congreslid Duncan Hunter wil voor het Amerikaanse bedrijfsleven protectionistische maatregelen invoeren.

De Buy American-wetgeving zou ertoe leiden dat alle goederen die het Amerikaanse ministerie van Defensie nog koopt, voor 65 procent uit Amerikaanse onderdelen bestaan. Het Pentagon voelt daar niet voor.

Minister Rumsfeld van Defensie heeft gezegd dat hij president Bush zal adviseren een veto over de wetgeving uit te spreken.

D66, de partij van Brinkhorst, heeft enkele weken geleden gesuggereerd dat Nederland zich zou terugtrekken uit het project. D66-fractieleider Dittrich zei toen dat Nederland de 700 miljoen beter aan onderwijs kon besteden of gebruiken om bezuinigingen op te vangen. Minister Brinkhorst heeft zich daartegen verzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden