Brinkhorst voorziet weer een pittig jaar

Aan veiligheid van voedsel, dierenwelzijn en het milieu wil het kabinet volgend jaar vijfhonderd miljoen gulden extra uitgeven. Minister Brinkhorst van Landbouw vindt verdere vernieuwing van voedselproductie noodzakelijk: 'De mond- en klauwzeercrisis heeft dat aangetoond.'..

Brinkhorst voorspelt dat het 'een pittig jaar worden'. Boeren zullen worden geconfronteerd met nog hogere eisen voor het houden van dieren en de kwaliteit van hun product. De intensieve varkenshouderij en de glastuinbouw zullen moeten verdwijnen, omdat ze nooit aan hedendaagse eisen kunnen voldoen.

Minister Brinkhorst zegt begrip te hebben voor de zorgen van individuele boeren die vrezen dat ze niet aan hogere eisen kunnen voldoen. Maar de bewindsman blijft er bij dat boeren de veranderingen zelfstandig moeten doorvoeren.

'De sector zal zelf moeten fietsen. Bij tegenwind, zoals een crisis, kan de overheid een duwtje in de rug geven. Maar de boeren moeten het zelf doen', aldus Brinkhorst.

Hij beseft dat de strengere welzijn- en milieu-eisen de kosten voor boeren verhogen, waardoor zij minder goed kunnen concurreren met het buitenland. Maar hij maalt daar niet om. 'Nederland is te eenzijdig gericht geweest op verhoging van de kwantiteit. '

De toetreding van nieuwe landen tot de Europese Unie heeft volgens de bewindsman tot gevolg dat de Nederlandse boeren zich - in plaats van op bulkproductie voor de export - moeten toeleggen op kwaliteitsproducten.

Zij zullen hun kennis om producten van hoge kwaliteit te leveren in de nieuwe landen moeten inzetten, aldus Brinkhorst. 'Daarin zit hun kracht. Het produceren van grote hoeveelheden voor de export kunnen de toetredende landen, zoals Polen, ook.'

'Ik verwacht dan ook niet dat de uitbreiding van de Europese Unie de Nederlandse Landbouw zal bedreigen, maar zij zal juist kansen bieden', aldus Brinkhorst.

Van de 500 miljoen die het kabinet extra heeft uitgetrokken wil Brinkhorst 40 miljoen investeren in het verbeteren van veiligheid en kwaliteit van het voedsel. Het identificatie- en registratiesysteem voor dieren zal worden verbeterd.

Ook zal de voorlichting van consumenten bij een voedselcrisis of uitbraak van een besmettelijke ziekte worden verbeterd. De controles op diervoer zullen worden verscherpt. Voor het stimuleren van vernieuwingen in landbouw en het agrarisch natuurbeheer is 15 miljoen gulden uitgetrokken. Tuinders die milieuvriendelijke warmtekrachy installaties gebruiken krijgen een korting op de ecotax.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden