Brinkhorst: Turkije biedt grote kansen

Minister Brinkhorst van Economische Zaken vindt dat in de discussie over de toetreding van Turkije tot de EU te weinig rekening wordt gehouden met de voordelen op lange termijn....

De D66-bewindsman brengt eind mei samen met een handelsdelegatie een bezoek aan Turkije. Later dit jaar beslist de Europese Unie, onder Nederlands voorzitterschap, of Turkije voldoet aan de politieke voorwaarden om toe te treden. De onderhandelingen over de economische voorwaarden kunnen dan beginnen en zullen jaren duren.

De politieke instabiliteit van Turkije heeft ertoe geleid dat de handelsrelaties met andere landen op een laag pitje staan en dat er relatief weinig buitenlandse investeringen zijn gedaan. Als die situatie verbetert en Turkije bovendien serieus werkt aan economische hervormingen, liggen er goede kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, aldus Brinkhorst.

Hij acht het haalbaar dat de Nederlandse export naar Turkije, een kleine 2 miljard euro per jaar, in een periode van zeven jaar zal verdubbelen. In de afgelopen twee jaar waren Nederlandse bedrijven goed voor 21 en 27 procent van de buitenlandse investeringen. Ons land was daarmee koploper en liet met afstand Duitsland, Engeland en Amerika achter zich. Als Turkije nauwer samenwerkt met de Europese Unie biedt dat grote kansen, onder meer in de sectoren energievoorziening en telecommunicatie, waar al een begin is gemaakt met meer marktwerking en privatisering.

Brinkhorst ging in op een recente studie van het Centraal Planbureau over Turkije, dat voorspelt dat veel Turken naar de Europese Unie zullen komen om er te werken. De minister van Economische Zaken is daar niet bang voor. Na de toetreding van Spanje en Portugal tot de Europese Unie gingen juist veel gastarbeiders terug naar hun vaderland. Brinkhorst verwacht, dat dit ook met de Turken het geval zal zijn. Hij zou het zelfs betreuren als 'dynamische jonge mensen' over een aantal jaren vertrekken van de Nederlandse arbeidsmarkt. Wat de bewindsman betreft zijn in de toekomst nieuwkomers welkom, als zij een bijdrage kunnen leveren aan de economie.

Turkije biedt als handelspartner niet alleen goede perspectieven door het grote aantal inwoners en de verwachte economische groei, maar ook door de ligging. Het land kan een belangrijke rol spelen bij de doorvoer van olie en gas uit landen rond de Kaspische Zee.

Brinkhorst liet zondag ook weten achter de uitspraken van de vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken van Turkije Abdullah Gül te staan. Gül heeft de Turkse gemeenschap in Nederland zaterdag opgeroepen zich meer te richten op onderwijs en de heersende normen en waarden. Volgens Gül is het niet juist aanpassing aan een nieuw land te interpreteren als een proces dat uitloopt op het verlies van eigen waarden als cultuur en taal, zoals die uit het vaderland zijn meegebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden