Brinkhorst mijdt Cuba uit solidariteit met CNV

Minister Brinkhorst van Landbouw ziet af van een bezoek aan Cuba, nu de regering van dat land CNV-voorzitter Terpstra een visum heeft geweigerd....

Brinkhorst deed gisterochtend vroeg nog een poging om de reis te redden, daarin geholpen door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar het CNV was niet bereid om een ander dan de voorzitter te sturen, of de eer te laten aan een vertegenwoordiger van de FNV.

Brinkhorst zou dit weekeinde afreizen naar Cuba, in het gezelschap van ondernemers in de landbouwsector en de CNV'er Terpstra. De laatste kreeg deze week echter te horen dat hij niet welkom is in Cuba.

De reden daarvan is volgens hem een brief die hij in het jaar 2000 stuurde naar de Cubaanse president Fidel Castro. In die brief beklaagt hij zich erover dat de Cubaanse vakbondsleider P. Alvarez maanden in een cel doorbracht 'zonder enige overtreding' te hebben begaan.

Ook eiste het CNV zesduizend dollar terug die waren bestemd voor een manifestatie die Alvarez' organisatie CUTC zou organiseren. De Cubaanse overheid had dat geld echter in beslag genomen, ook al was het volgens Terpstra volkomen legaal overgemaakt aan Cubaanse ballingen in Venezuela. De CUTC is in de ogen van machthebbers in Havana een illegale organisatie.

Nederland zoekt na het incident naar mogelijkheden om wat het een 'kritische dialoog' met Cuba noemt, gaande te houden. Het wordt niet uitgesloten dat Brinkhorst op een later moment naar Cuba zal afreizen voor een bezoek.