Brink/Drijver gaan weer op medaillejacht

Sjoert Brink (29) en Bas Drijver (30) vormen in kalenderjaren voor bridgebegrippen een jonge combinatie. Toch lopen zij al een tijd mee....

In Team Oranje kwam de hereniging tot stand. Het ondernemende paar, voor niets en niemand bang, gezegend met een grote technische bagage, is ondernemend en effectief. Het dagelijkse gesleutel aan de biedtheorie heeft spectaculaire nieuwtjes opgeleverd. Bij het EK-landen (23 juni-3 juli, Oostende) gaan Brink-Drijver (na goud in de teams en brons bij de paren, EK-2009, San Remo) opnieuw op medaillejacht. In diagram 1 draaide Bas Drijver met veel inbeeldend vermogen een tegenspeler een rad voor ogen.

Zie diagram 1

Het bieden werd pittig gekruid toen oost niet bang of laf het bieden na 2 openhield. Zuid, Drijver, kreeg na 3 door noord, Brink, met zes hartenslagen en vier in ruiten van 4 in de herkansing.

West kwam tegen 4 uit met 7 (derde van boven). HV in de dummy waren nu bepaald geen honneurs waar zuid op zat te wachten. Naast drie zwarte verliezers leek ook een ruitenverliezer onvermijdelijk. Toch zag de leider een kans met een hofdrol voor 9. In de eerste slag speelde hij 4 in de dummy. Dit bracht oost in een lastig parket: zowel van B87 als 987 zou west met 7 zijn uitgekomen. Oost plaatste B in zuid en won de slag met A. Schoppen voor V en A in west. De derde schoppen getroefd in zuid, in drie keer de troeven getrokken en naar H om op HV twee ruiten uit zuid af te gooien voor een verrassende +620.

Sjoert Brink liet in diagram 2 met veel bravoure de tafel zinderen.

Zie diagram 2

De formidabele Italianen Fantoni-Nunes bereikten 6 na een soort ‘sterke’ zwakke 2 door noord. Toch zal het een opluchting voor zuid zijn geweest om de singleton H en V in de dummy te zien.

Na een klaverenuitkomst was ook het probleem met B opgelost: de -1370 bood Nederland geen uitzicht op winst.

Een minuscule opening door west: 2, zwak met vierkaarten in zowel als . Zwak was west beslist. Na 2 door noord, Drijver, trok Zia Mahmood als oost met 5 alle registers los.

Met zeer waarschijnlijk in zijn achterhoofd (en de twee azen in handen) dat zuid, Brink, wel slem kon bieden maar dat niet ging maken. Zuid liet zich echter allerminst wegdrukken en bood onvervaard 6.

Zia vertelde met een doublet dat zuid zich had vergist. De in deze situaties altijd happige Brink riposteerde stralend met een redoublet om aan te geven dat deze laatste gedachte van oost op een misvatting berustte.

Dat was +1830 en 10 onverwachte imps.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden