Briljante gymnasiaste hoeft van universiteit niet te loten

De briljante gymnasiaste Meike Vernooy (17) kan zonder mee te loten komend studiejaar beginnen met de studie geneeskunde. De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft haar een plaats aangeboden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het zou voor het eerst zijn sinds de introductie van het lotingsysteem in 1975 dat iemand buiten de procedures om tot de studie wordt toegelaten. Dit jaar hebben zich meer dan zesduizend gegadigden gemeld voor geneeskunde. Van hen kunnen er slechts 1750 een toegangsbewijs voor de universiteit krijgen.

Door een gewogen loting - de eindexamencijfers tellen voor een beperkt deel mee - worden de studenten geselecteerd. Vernooy heeft gemiddeld een 9,5 voor negen vakken, een 9,6 voor de minimale omvang van zeven vakken.

De Erasmus Universiteit is bereid de kosten voor haar plaats te betalen, inclusief de studiefinanciering. Vernooy loopt al twee jaar mee in een onderzoek van prof. Grootegoed. Volgens hem heeft zij uitzonderlijk goed werk geleverd. De Rotterdamse universiteit zegt het wrang te vinden als Vernooy zou moeten stoppen.

Ritzen wil eerst de wet nog goed bestuderen om te kijken of de geste van de Erasmus Universiteit Rotterdam is toegestaan. In kringen op het ministerie wordt de kans niet groot geacht. De Informatie Beheer Groep, die de loting verricht, verklaart dat pas half juli de echte lotingsuitslag bekend is.

Het ministerie zegt dat het handiger zou zijn geweest als Vernooy een beroep had gedaan op de hardheidsclausule: een ontsnapping voor 'schrijnende' gevallen. Wellicht zou zij dan een kans hebben gehad, vanwege het onderzoek waarmee ze al twee jaar bezig is. Uitzonderlijk hoge cijfers behoren niet tot de criteria.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden