Nieuwscorruptieschandaal

Brigitte Bierlein wordt eerste vrouwelijke kanselier van Oostenrijk

De rechter Brigitte Bierlein zal de Oostenrijkse interim-regering leiden tot de nieuwe verkiezingen in september. Maandag vertrok de regering van Sebastian Kurz, nadat de coalitie is ontploft vanwege een corruptieschandaal.

Redactie
Brigitte Bierlein tijdens een persconferentie in Wenen.  Beeld Lisi Niesner / Reuters
Brigitte Bierlein tijdens een persconferentie in Wenen.Beeld Lisi Niesner / Reuters

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen zocht naar een competent persoon om rust te brengen in de hoog opgelopen spanningen binnen het parlement, nu de regering van Kurz is afgetreden. Die lijkt hij te hebben gevonden in de rechter Brigitte Bierlein (69). Zij wordt de eerste vrouwelijke kanselier van het land.

Bierlein is op dit moment nog president van het Constitutionele Hof. Ze zou aan het eind van het jaar gedwongen afscheid hebben moeten nemen van het Hof, waar rechters niet ouder dan 70 jaar mogen zijn. Ze is partijloos, maar staat politiek rechts van het midden.

De nieuwe Oostenrijkse kanselier zei tegen journalisten dat ze het als haar taak beschouwt de regering door deze ‘tot dusverre unieke situatie’ te navigeren. ‘Het belangrijkste is nu om kalmte te brengen en te werken aan het vertrouwen tussen de politieke partijen.’

Van der Bellen en Bierlein hebben afgesproken dat de nog te vormen interim-regering vooral zal bestaan uit ambtenaren. Waarschijnlijk zal er tot september ook geen belangrijke nieuwe wetgeving worden doorgevoerd. ‘In plaats daarvan gaat het om goed en ordelijk management van de staatszaken’, zei Van der Bellen. ‘Ik ken mevrouw Bierlein als een verstandig, vooruitziend, zeer competent persoon’.

Nieuwe poging

Ondertussen heeft Kurz laten weten dat hij in de herfst opnieuw een poging gaat doen kanselier te worden. De publieke reacties op zijn handelen sinds het uitbreken van de regeringscrisis lijken erop te wijzen dat hij daar inderdaad weer kans toe heeft.

De regering-Kurz trad maandag af nadat het parlement een motie van wantrouwen tegen hem had aangenomen. Zijn aftreden vormde de climax van een crisis die was ontstaan door het opduiken van een video uit 2017. Daarin was te zien hoe de latere vicekanselier en FPÖ-leider Heinz-Christian Strache een Russische vrouw, waarvan hij dacht dat ze een erfgenaam was van een steenrijke oligarch, overheidscontracten aanbood in ruil voor financiële steun. Strache trad daarom noodgedwongen af.

Daarna ging alles in rap tempo mis. Coalitiepartner FPÖ trok alle ministers terug nadat Kurz had gezegd dat hij diens minister van Binnenlandse Zaken, Herbert Kickl, wilde ontslaan vanwege het corruptieschandaal. Volgens Kurz was zijn onmiddellijke ontslag nodig om ‘totale transparantie’ te krijgen over het uiterst compromitterende filmpje.

Maandag hielp de FPÖ een motie van wantrouwen tegen Kurz aan een meerderheid. Daarmee viel het doek voor de 32-jarige kanselier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden