Brieven

Andermans pijn

In de Brief van de dag (O&D, 12 juli) schrijft Onno de Vries dat eerherstel voor de Indiëweigeraars 'een pijnscheut voor de ander' is. Met die ander bedoelt hij de groep die wel ging vechten voor het behoud van Nederlands-Indië en die zich nu - pijnlijk - realiseert dat ze in een foute oorlog heeft gevochten. En dat besef vindt hij voor die soldaten 'al erg genoeg'.

Een eigen pijnscheut is belangrijker dan die van een ander, is de kern van zijn gedachte. De pijn van de stervende Indonesische vrijheidsstrijder en de pijn van de weigeraar, die lange tijd opgesloten werd vanwege zijn geweten, worden gebagatelliseerd of geheel over het hoofd gezien. Het wegkijken bij andermans pijn is kenmerkend voor de onverschilligheid die ook tot oorlogen kan leiden.

Paul Steijnen, erkend gewetensbezwaarde militaire dienst 1976, Utrecht

Plofstudenten

Leuke titel van de column van Rutger Bregman: 'Plofstudenten' (O&D, 12 juli). Helaas klopt de informatie die zijn vondst moet onderbouwen niet erg. Bregman suggereert dat door het nieuwe systeem 'Nominaal is normaal', waarin studenten onvoldoendes mogen halen mits gecompenseerd door hogere cijfers (dat laatste essentiële onderdeel vermeldt Bregman niet), het rendement spectaculair is gestegen. Zijn suggestie in het artikel, onderbouwd door de stijging van het percentage studenten dat het eerste jaar in een jaar haalt (bij Bestuurskunde van 31 procent naar 65 procent) is duidelijk. Hij zegt het ook met zo veel woorden: een boekhoudkundig trucje.

Een wat onzorgvuldige weergave van de werkelijkheid. In het verleden mochten studenten twee jaar over hun eerste studiejaar doen en veel studenten deden dat ook. Wij hadden zelfs af en toe de indruk dat als studenten de 40 punten hadden gehaald (minimaal nodig om in het tweede jaar door te mogen), ze het vaak wat rustiger aan gingen doen.

Het rendement van het huidige systeem is net iets hoger dan het rendement vroeger na twee jaar (van 57,8 procent naar 62,1 procent). En dat was precies wat wij bij Bestuurskunde als doelstelling vooraf hadden geformuleerd: ongeveer een gelijkblijvend rendement, maar dan na een jaar in plaats van na twee jaar, zodat studenten zonder achterstand aan hun tweede jaar kunnen beginnen in plaats van eerstejaarsvakken te moeten doen in hun tweede studiejaar, wat extra vertragend werkt.

Er is dus helemaal geen spectaculaire stijging van het rendement. Studenten doen nu een jaar over hun eerste studiejaar, zoals de bedoeling is.

Er worden dus geen 'gratis studiepunten' uitgedeeld (Bregmans woorden). Studenten moeten een 6,0 gemiddeld staan voor alle vakken tezamen. In het verleden was een 5,5 al genoeg om het eerste studiejaar te halen. Het compensatiesysteem gaat ervan uit dat je zwakke prestaties op het ene vak compenseert met andere vakken. Zeker voor het eerste studiejaar, dat een selectiefunctie heeft, lijkt mij dat geen enkel probleem.

Kortom: de weergave van Bregman is op zijn minst een tikje tendentieus.

Prof. Erik Hans Klijn, voorzitter examencommissie Bestuurskunde, Erasmus Universiteit Rotterdam

Taps

Eindelijk durft een internetprovider het aan om te melden hoeveel taps opsporingsdiensten van de overheid hebben gepleegd op hun internetverkeer. Score: 150 maal. Dit gebeurde bij XS4ALL. Terecht roept deze provider ook de andere providers op om hetzelfde te doen.

De opsporingsdiensten voldoen namelijk niet aan hun wettelijke verplichting om de taps achteraf aan de betrokkenen te melden. Niet alleen voor de betrokkenen, maar ook voor de samenleving is het nodig dat er een overzicht komt van wat de diensten allemaal uitspoken. Zonder in detail te treden, omdat dat de privacy van individuen weer zou schenden. Wat deze kwestie duidelijk maakt, is dat er voor de Tweede Kamer nog veel werk te verzetten is.

Gerard Veldman, Alkmaar

Wolf

Volgens specialisten van Naturalis in Leiden was het 98 procent zeker dat de wolf terug is in Nederland (Ten eerste, 9 juli). Nu blijkt dat de wolf mogelijk door buitenlanders is meegenomen (Ten eerste, 12 juli). Ik vond 98 procent al vrij onwaarschijnlijk klinken. Toch tweemaal zo onzeker als de standaard onbeargumenteerde 99 procent.

Reinder Roos, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden