Brieven

Op de voorpagina stond het bericht dat Gerrit Komrij ter gelegenheid van Rotterdam 2001 op basis van Erasmus-brieven een operatekst schrijft (de Volkskrant, 24 december)....

Komrij zal zich baseren op de briefwisseling tussen Erasmus (1466/9-1536) en de Portugese humanist Damiao de Goes (1501-1574). Beiden hebben elkaar inderdaad persoonlijk ontmoet en wel twee keer in Freiburg im Breisgau (60 kilometer ten noorden van Basel) en niet in Rotterdam, zoals in het bericht wordt gesuggereerd: Erasmus is na zijn vierde levensjaar nooit meer in Rotterdam geweest.

De briefwisseling - tien brieven van Erasmus, vier van Damiao - is opgenomen in de standaarduitgave van de Erasmus-brieven van Allen. Het is onzin te beweren dat die brieven pas onlangs zouden zijn ontdekt in een kluis van de Rotterdamse bibliotheek. Dat zou hoogstens als aardig verzinsel in het kader van de operatekst kunnen worden beweerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.