Brievenrubriek Achterwerk in VPRO Gids stopt definitief

De VPRO Gids stopt na veertig jaar definitief met de brievenrubriek voor jongeren Achterwerk. 'De wekelijkse brievenstroom is opgedroogd', aldus de VPRO. Jongeren vinden elkaar tegenwoordig online, meent de samensteller van de Achterwerkrubriek, en wachten niet langer op 'het slome drukkerijschema van een weekblad'.

Beeld ANP

Achterop de gids van deze week staat slechts één lange brief, een afscheidsbrief van redacteur Elja Looijestijn van Achterwerk. Al in september 2014 luidde Looijestijn, samensteller van de Achterwerkrubriek, de noodklok. Kinderen stuurden nauwelijks brieven meer en dat was voor haar aanleiding een oproep te doen achterop de VPRO Gids: 'Ik heb die wijsheid waarmee jullie de afgelopen jaren hebben geschreven en gereageerd nu eens zelf nodig.' Looijestijn vroeg tips om de rubriek in ere te kunnen houden.

Dinsdag blijkt dat de oproep niet heeft mogen baten. Na 40 jaar houdt Achterwerk op met bestaan. Sinds 1976 konden kinderen er terecht met hun ervaringen, dromen, angsten, ergernissen, fantasieën, raadsels en tips. Dit uitte zich in de eerste jaren met name in moppen, puzzels, verhaaltjes en tekeningen van jonge kinderen.

Puberpodium

Internet, en dan vooral de sociale media, hebben de rubriek uiteindelijk de das omgedaan. 'Online zijn er tegenwoordig honderden plekken waar de jeugd terecht kan met onzekerheden over hun uiterlijk, sluimerende verliefdheden of problemen met juf of meester. Bovendien krijgen ze daar meteen een reactie, in plaats van weken te moeten wachten op het slome drukkerijschema van een weekblad', schrijft Looijestijn in haar afscheidsbrief.

Naarmate de rubriek meer naamsbekendheid kreeg begonnen ook oudere kinderen te schrijven en veranderde Achterwerk geleidelijk in een puberpodium. Onder meer Aaf Brandt Corstius, Ingmar Heytze en Marente de Moor publiceerden voor het eerst op de achterpagina van de VPRO Gids. In de jaren tachtig bestond er een televisieversie van de brievenrubriek: Achterwerk in de Kast.

Achterwerk, de legendarische rubriek met jeugdbrieven achter op de VPRO Gids, stopt. Lees hier het postuum dat de Volkskrant in 2014 al optekende (+), toen reeds duidelijk werd dat Achterwerk in haar oorspronkelijke vorm zou verdwijnen. (+)

De Achterwerkpagina.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden