Brievenbusfirma's belangrijk voor Amsterdamse economie

De Amsterdamse economie kan een flinke knauw krijgen door de wens van de Tweede Kamer een eind te maken aan brievenbusfirma's, die multinationals gebruiken om zo min mogelijk belasting te betalen. In de stad zijn hier zo'n drieduizend banen mee gemoeid.

Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens een schatting van brancheorganisatie Holland Quaestor is zo'n tachtig procent van de trustsector - die voor internationale bedrijven de brievenbus-bv's beheert - in Amsterdam gevestigd. In deze sector waren volgens onderzoek in 2011 2200 arbeidsplaatsen. Verder hielden de trusts nog zo'n 1300 belastingadviseurs, notarissen en accountants aan het werk.

Maar het aantal arbeidsplaatsen dat hiervan afhankelijk is, ligt waarschijnlijk nog beduidend hoger. In de onderzoeken die er zijn geweest, zijn veel werkzaamheden van belastingadviseurs niet meegeteld. Het voorwerk dat Nederlandse fiscalisten verrichten zodat multinationals zich hier formeel vestigen tegen fiscaal gunstige voorwaarden, is tot dusver buiten beeld gebleven, omdat deze werkzaamheden niet aan de brievenbus-bv's worden toegedicht.

Holland Quaestor schat dat de grote accountantskantoren op de Zuidas 'voor een belangrijk deel' draaien op advisering van buitenlandse bedrijven. Ook de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs bevestigt dat daarmee een groot deel van de baten van de brievenbusfirma's buiten beeld is gebleven. 'Het komt op een veel breder niveau ten goede aan de Zuidas dan de trustsector alleen.'

Verder fungeren de brievenbusfirma's soms voor multinationals ook als opstapje naar een echte vestiging in Amsterdam, een Europees hoofdkantoor bijvoorbeeld.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden