Brieven werpen licht op karakter kindermoordenaar

Een dag na de slachtpartij in een lagere school in het Schotse plaatsje Dunblane verkeerde heel Groot-Brittannië in een staat van geschoktheid en diepe rouw....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Zestien kinderen en hun lerares kwamen woensdagochtend om het leven toen Hamilton de Dunblane Primary School binnenstormde en het vuur opende op een groep vijf- en zesjarigen die gymles kregen. Van de 29 aanwezige kinderen bleef er één ongedeerd. Drie kinderen verbleven donderdagavond nog op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis in Sterling, van wie één in zorgwekkende toestand.

Donderdag werden meer details bekend over Hamilton, die na zijn daad zelfmoord pleegde. Ze wierpen een licht op de gestoorde persoonlijkheid van de man en diens motieven. Hamilton (43) verstuurde een dag voor zijn daad vier bundels van elk zeven kopieën van brieven naar twee Schotse kranten, de BBC en een lokaal televisiestation. Deze brieven aan onder meer de Britse koningin en de minister voor Schotland, Michael Forsyth, had Hamilton de afgelopen jaren verstuurd.

Uit die brieven komt een diep-verbitterd en paranoïde mens naar voren. Hamilton beklaagt zich voortdurend over het feit dat hij wordt achtervolgd door geruchten over seksueel misbruik van de kinderen voor wie hij vakantiekampen organiseerde of die hij als leider van scouts onder zich had.

'Geruchten tegen mij hebben epidemische proporties aangenomen', schreef Hamilton in 1993 in een brief aan Forsyth. 'Ik durf de straat niet meer op uit angst dat ik wordt vernederd en belachelijk gemaakt.'

In een circulaire aan ouders van kinderen in de omgeving van Dunblane schreef hij: 'Ik heb geen strafblad, ik ben nooit door enig kind beschuldigd van seksueel misbruik en ik ben geen pervers persoon.'

Hamilton fotografeerde de jongens die hij meenam op vakantie in onderbroek. 'Maar dat', schreef hij, 'is onvoldoende basis voor een onderzoek op grote schaal, voor een complete politiejacht.'

Een dergelijke jacht vond nooit plaats. De politie in Dunblane ontving weliswaar klachten van ouders over Hamiltons gedrag met hun kinderen, maar een politiewoordvoerder zei donderdag dat in alle gevallen harde bewijzen voor de beschuldigingen ontbraken.

In zijn kiesdistrict, waarvan Dunblane deel uitmaakt, had minister Forsyth de afgelopen jaren verschillende gesprekken met Hamilton, waarin die zich beklaagde over de zijns inziens ongegronde klachten en de vermeende politiejacht. Een advocaat in Falkirk, tot wie Hamilton zich vier jaar geleden in verband met de al ruim twintig jaar de ronde doende geruchten van seksueel misbruik richtte, omschreef de man als 'geobsedeerd door zijn eigen klachten'.

Een recente afwijzing door de schoolleiding van de Dunblane Primary zou mogelijk de reden kunnen zijn dat Hamilton zijn wraakgevoelens juist op kinderen van die school richtte. Hij had zich aangemeld als vrijwilliger om te assisteren bij de lessen handenarbeid.

De Britse regering installeerde donderdag een onderzoekscommissie die duidelijkheid moet brengen over de vraag hoe Hamilton over een wapenvergunning kon beschikken. Die worden in Groot-Brittannië alleen uitgereikt aan leden van een schietvereniging. Zij dienen daarvoor aan een lange lijst van voorwaarden te voldoen, waaronder 'een betrouwbaar karakter'.

Hamilton werd wegens een 'verdacht karakter' en 'dubieus gedrag' afgewezen door de eerste club waar hij zich aanmeldde, maar de tweede, de Stirling Rifle Club, nam hem wel aan. Lagerhuisleden riepen donderdag op tot aanscherping van de wapenwetten.

De regeringscommissie moet ook onderzoek doen naar manieren om scholen beter te beveiligen. Maar een lid van een educatieve werkgroep die zich met dezelfde vraag bezighield na de moord op het Londense schoolhoofd Philip Lawrence, eind vorig jaar, zei donderdag dat 'alleen het ombouwen van een school tot een op een zwaar beveiligde gevangenis gelijkend fort' een bezeten man als Hamilton had kunnen tegenhouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden