Brieven Postbank

Bellen in buitenland..

Wij gaan met twee echtparen met twee campers reizen door Australië. Watis de voordeligste manier om daar onderling mobiel contact te hebben en ookvoor het thuisfront bereikbaar te blijven?

Als u van plan bent niet te veel te bellen, kunt u gewoon uw Nederlandsemobieltje meenemen. Dat is het advies van Ben Woldring van vergelijkingsiteBellen.com. Wilt u iets melden aan uw reispartners verstuur dan een sms.Dat kost afhankelijk van uw telecomleverancier circa 45 cent. Wordt ugebeld uit Nederland dan bent u zeker 1,50 euro per minuut kwijt. U kuntook beiden een lokale prepaidkaart kopen, als u veel wilt telefoneren. Danbetaalt u het lokale tarief. Check wel even of uw toestel simlock-vrij is.Een alternatief is Vodafone Passport. Daarbij betaal je bij bellen engebeld worden in negentien buitenlanden, waaronder Australië, eenstarttarief van 99 cent. Vervolgens kost bellen 25 cent per minuut. Meerover bellen in het buitenland op www.vakantiebellen.com.

Harde en zachte tarwe

Om pasta te maken, wordt gevraagd meel van harde tarwe te gebruiken. Isdat hetzelfde als patentbloem?

Nee. Er zijn twee hoofdsoorten tarwe: de zachte Triticum aestivum en deharde Triticum durum. Binnen de aestivum bestaan ook weer zachtere enhardere soorten. Patentbloem is zo'n hardere, maar hij haalt het niet bijde echte durumtarwe. Die is niet alleen hard, maar bevat ook veel gluten.Dat staat garant voor een zekere taaiheid, waardoor de pasta in allerleivormen kan worden gemaakt en tijdens het koken niet stuk gaat. Gedroogdepasta is in landen als Italië en Frankrijk verplicht van durumtarwegemaakt, in Nederland niet. Italianen gebruiken soms een deel, soms puurmeel of griesmeel van harde tarwe. Het is in Italiaanse winkelsverkrijgbaar als respectievelijk farina di grano duro en semola of semolinodi grano duro. Het heeft een duidelijke gele kleur. Voor zover ons bekendis er geen Nederlands merk.

Onderhoudscontract

Ik heb al jaren een onderhoudsabonnement voor mijn cv-ketel bij een bijUneto-VNI aangesloten onderhoudsbedrijf voor zo'n 90 euro per jaar. Hetcontract, dat jaarlijks stilzwijgend wordt verlengd, loopt van oktober totseptember. Voor dit stookseizoen heb ik netjes het abonnement betaald.Omdat onze cv-ketel afgelopen oktober onherstelbaar kapot ging, hebben weeen andere aangeschaft. Dat deden we bij een ander installatiebedrijf (ookUneto-VNI). Mijn oude installateur wil het restbedrag van hetonderhoudsabonnement niet terugstorten en verwijst naar zijn voorwaarden.Wat kan ik doen?

Het hangt af van welke voorwaarde het oude installatiebedrijf hanteert.Als het bedrijf de modelvoorwaarden van Uneto-VNI gebruikt, heeft u rechtop restitutie van het abonnementsgeld zo lang de installateur geenprestaties heeft hoeven leveren. Deze voorwaarden zijn tot stand gekomenin overleg met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Installateursaangesloten bij Uneto-VNI hoeven deze voorwaarden overigens niet tehanteren. Normaal gesproken kunt u terecht bij bij de GeschillencommissieInstallerende Bedrijven (www.sgc.nl) als u er niet uitkomt. In dit gevalkan dat niet omdat deze geschillencommissie niet gaat over onderhouds- enserviceabonnementen.

Vlekken (2)

Onlangs schreef u over het verwijderen van vlekken uit tafelkleden. Ikheb een ouderwetse maar feilloze oplossing. Wrijf de vlekken goed in metgroene (zachte) zeep en stop het tafellaken dan bij de witte was. De enigevlek die ik er in 50 jaar nooit heb uitgekregen, was Oost-Indische inkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden