ontslagbriefminister van Defensie

Brief van minister Jim Mattis aan president Trump

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis diende donderdag zijn ontslag in bij Trump. Mattis kondigde zijn vertrek aan middels een persoonlijk aan de president overhandigde brief die aan duidelijkheid niets te wensen overliet.

Redactie

Beste meneer de president,

Ik heb het voorrecht gehad om de 26ste minister van Defensie van ons land te zijn, waardoor ik naast onze mannen en vrouwen van het ministerie kon dienen ter verdediging van onze burgers en onze idealen.

Ik ben trots op de vooruitgang die de afgelopen twee jaar is geboekt met betrekking tot enkele van de belangrijkste doelen zoals verwoord in onze Nationale Defensie Strategie: het ministerie een gezondere financiële basis geven, de paraatheid en de gevechtskracht van onze strijdkrachten verbeteren, en de zakelijke organisatie van het ministerie verbeteren met het oog op betere prestaties. Onze troepen blijven de capaciteiten bieden die nodig zijn om in conflicten de sterkste te zijn en om de wereldwijde invloed van de Verenigde Staten in stand te houden.

Eén wezenlijke overtuiging die ik altijd heb gekoesterd, is dat onze kracht als natie onlosmakelijk verbonden is met de kracht van ons unieke en alomvattende systeem van allianties en partnerschappen. Hoewel de VS de onmisbare natie in de vrije wereld blijven, kunnen we onze belangen niet beschermen of die rol effectief vervullen zonder sterke allianties te handhaven en respect te tonen voor die bondgenoten. Net als u heb ik van meet af aan gezegd dat de strijdkrachten van de Verenigde Staten niet de politieagent van de wereld zouden moeten zijn. In plaats daarvan moeten we alle instrumenten van de Amerikaanse macht gebruiken om te zorgen voor de gemeenschappelijke verdediging, inclusief het bieden van effectief leiderschap aan onze allianties. De 29 democratieën van de Navo toonden die kracht met hun loyaliteit door naast ons te strijden na de aanval op Amerika van 11/9. De coalitie van 74 landen om IS te verslaan is daar ook bewijs van.

Evenzo denk ik dat we resoluut en ondubbelzinnig moeten zijn in onze benadering van die landen waarvan de strategische belangen steeds meer op gespannen voet staan met de onze. Het is bijvoorbeeld duidelijk dat China en Rusland een wereld willen creëren die overeenkomt met hun autoritaire model – met vetorecht over de economische, diplomatieke en veiligheidsbeslissingen van andere landen – om hun eigen belangen te behartigen ten koste van hun buren, Amerika en onze bondgenoten. Daarom moeten we alle instrumenten van de Amerikaanse macht gebruiken ten behoeve van de gemeenschappelijke verdediging.

Mijn opvattingen over het respectvol behandelen van bondgenoten en tegelijkertijd helder zijn over zowel kwaadaardige actoren als strategische concurrenten, worden sterk bepaald en gevoed door meer dan vier decennia aan ervaring met deze kwesties. We moeten al het mogelijke doen om een internationale orde te bevorderen die het meest bijdraagt aan onze veiligheid, welvaart en waarden, en we worden in deze inspanning aangemoedigd door de solidariteit van onze allianties.

Omdat u het recht heeft een minister van Defensie te hebben wiens standpunten beter aansluiten bij de uwe over deze en andere onderwerpen, denk ik dat het goed is dat ik mijn functie opgeef. De einddatum voor mijn ambtstermijn is 28 februari 2019, wat voldoende tijd zou moeten bieden om een opvolger aan te wijzen en te benoemen, en om ervoor te zorgen dat de belangen van het ministerie de komende tijd goed worden geformuleerd en behartigd op evenementen als de hoorzittingen in het Congres en de vergadering van Navo-ministers van Defensie in februari. En om ervoor te zorgen dat het aanstellen van een nieuwe minister van Defensie gebeurt ruim vóór er in september een nieuwe voorzitter van de gezamenlijke stafchefs aantreedt, zodat de stabiliteit binnen het ministerie kan worden verzekerd.

Ik beloof mijn volledige inzet voor een soepele overgang, om te voorzien in de behoeften en belangen van de 2,15 miljoen leden van de strijdkrachten en de 732.079 civiele medewerkers van het ministerie, zodat zij hun missie kunnen vervullen om het Amerikaanse volk 24 uur per dag beschermen.

Ik waardeer het zeer dat ik de gelegenheid heb om de natie en onze mannen en vrouwen in uniform te dienen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden