Brief van de dag ¿Zorgkosten drukken niet op begroting¿

Met stijgende verbazing las ik het artikel 'Iedereen moet gaan zorgsparen' (Binnenland, 9 juni). Rien Meyerink, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ), Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten en de minister van Financiën Jan Kees de Jager dragen eensgezind uit dat de kosten voor de ouderenzorg de pan uitrijzen en dat er door de ouderen gespaard moet worden voor de zorg die op oudere leeftijd noodzakelijk is.


Eensgezind en ongenuanceerd worden de kosten voor het ouderdomspensioen (AOW), medische zorg en verpleging op één hoop geveegd.


De vier sprekers weten, of dienen te weten, dat de stijging van de medische kosten slechts zeer gedeeltelijk is te wijten aan de zorg die ouderen nodig hebben maar ook en veel meer aan de duurdere technieken waar we allemaal gebruik van maken. Het SCP stelt dat de zorg nu reeds 20 procent en in 2040 zelfs 40 procent van de Rijksbegroting zal zijn.


De vier prominenten zijn kennelijk uit het oog verloren dat de zorgkosten inclusief de AOW geheel of nagenoeg geheel worden gefinancierd uit de premies die worden opgebracht door alle inwoners van Nederland en niet worden gefinancierd uit de belastingen en dus ook niet op de begroting drukken.


Dat de premies voor de volksverzekeringen worden geïncasseerd door de belastingdiensten maakt deze volksverzekeringen niet tot belastingheffingen. Overigens betalen ouderen voor alle zorgverzekeringen het volle pond, in tegenstelling tot onze buurlanden.


Het zou de bewindslieden en de bazen van RVZ en SCP sieren als ze het héle verhaal zouden vertellen en zouden aansporen tot solidariteit. Ik ben het volledig eens met SP-Kamerlid Renske Leijten die in hetzelfde artikel zegt dat ze er schoon genoeg van heeft dat het bij de zorg alleen maar over kosten gaat. Zij stelt terecht dat de zorgsector veel werkgelegenheid biedt, en dat nog veel meer mensen er hun geld gaan verdienen.


Baarle-Nassau


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden