Brief van de dag: 'Weg met die mijter'

Kindermisbruik in de periode 1950-1990 laat de rooms-katholieke kerk op haar grondvesten schudden. Ik ben rooms-katholiek opgevoed door nonnen, Broeders van Maastricht en Fraters van Tilburg. Ze hebben niet aan mij gezeten, voorzover ik weet!

Vanaf 1966 was Simonis mijn bisschop en later kardinaal. Ik wist niets van dit misbruik (ich habe es nicht gewusst) ondanks dat het regelmatig op de agenda stond van bisschopsvergaderingen... Ik hoor het hem nog zeggen.

Als hoogst verantwoordelijke in die periode, zowel in Rotterdam en later in Utrecht, is zijn positie onhoudbaar geworden. Mijter en rode kardinaalshoed zal hij moeten neerleggen En dan ook nog zijn uitspraak dat het niet aan het celibaat ligt en dat er een strengere selectie van priesterkandidaten moet plaatsvinden. Hoezo strengere selectie?

Krijgen we nog meer seksueel gefrustreerde priesters, die hun gezonde behoeften totaal moeten onderdrukken. Ik houd mijn hart vast. Nee, Simonis mag bisschop Bär achterna. En misschien kunnen er nog een paar bisschoppen hem achterna?

Wij hebben behoefte aan een paus en bisschoppen die midden in het leven staan en om te beginnen maatregelen nemen om het celibaat af te schaffen, voorbehoedmiddelen toe te staan, vrouwen tot het ambt toe te laten, andere vormen van samenleving te accepteren (homo's/lesbiennes) en daardoor de geloofwaardigheid van de r.k. kerk weten te herstellen. Anders staan priesters over niet al te lange tijd in een totaal lege kerk te preken.

Houten, Richard Borsboom

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden