Brief van de dag 'Wat is er tegen klassikaal onderwijs?'

Hester Macrander van Zinvol Onderwijs Nederland noemt als oorzaak van de machtsstrijd tussen docenten en leerlingen het klassikaal groepsonderwijs. (O&D, 12 december).


Daar ben ik het niet mee eens. Deze vorm van onderwijs gaf vroeger (ik ben van 1956) geen problemen.


Vroeger werd er opgevoed volgens de drie R's: Rust, Reinheid en Regelmaat. In tegenstelling tot heden was het gezin in de meeste gevallen een solide thuisbasis.


Kinderen leerden thuis regels en grenzen en namen deze ervaring mee als ze naar school gingen. Leraren konden hun vak onderwijzen en hoefden alleen hier en daar wat te corrigeren als het gedrag te wensen over liet.


Het ontbreken van de drie R's in de opvoeding van de leerlingen thuis was voor mij de reden om met mijn baan als leraar biologie in het voortgezet onderwijs te stoppen. Ik was het zat om de steken, die ouders hebben laten vallen, op te halen. Daar heb ik niet voor gestudeerd. Ik heb al twee kinderen grootgebracht tot goede, lieve mensen.


Ik vind het schofferend om het onderwijs de schuld te geven van de problemen met leerlingen. Er wordt nergens met zoveel overgave en liefde gewerkt als daar. Daar kunnen ouders nog eens wat van leren.


Meerssen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden