Lezersbrieven

Brief van de dag over Rode Kruis tijdens WOII: ze zeiden dat mijn ouders niet meer leefden en gaven mij een koekje

De ingezonden brieven van donderdag 2 november.

Tsjechische Joden in Theresienstadt.Beeld Hollandse Hoogte

Brief van de dag: Een koekje van het Rode Kruis

Theresienstadt stond onder toezicht van het Rode Kruis. Dat hield in dat het Rode Kruis op gezette tijden op inspectie kwam. Het bezoek werd enige dagen van tevoren aangekondigd. Dan vond onmiddellijk een 'Verschönerungsaktion' plaats. De plantsoenen moesten worden aangeharkt, de straten geveegd, de 'winkels' gevuld, 'geld' uitgedeeld, kinderen in het schoolgebouw gezet, geraniums voor het raam, een kinderoperette opgevoerd.

Het geld was een soort monopolygeld, je kon er niks mee doen. Ik heb het een paar jaar geleden weggegooid, nadat ik het een tijd als curiositeit had bewaard. Wat er op de schappen stond waren zakken gevuld met zand of gras.

Die kinderoperette, Glühwürmchen, heb ik gezien. Wegens mijn werkzaamheden als 'Ordonnanz' genoot ik enige bekendheid en kwam daarvoor in aanmerking... Het zaaltje moest gevuld. De kinderen die die dag in de schoolbanken mochten zitten gingen de volgende dag 'op transport', zoals dat heette.

Eén keer heb ik een soort gevulde koek van het Rode Kruis mogen ontvangen, nadat ik de vraag 'bist du Waise?' (ben je wees) moest beantwoorden. Ik was 9 en mijn ouders had ik al een paar jaar niet gezien. En zo hoorde ik het nieuws.

Een koekje voor het bloeden.

Jacqueline Soetenhorst-Lindeman, Bilthoven

Loop eens een beetje door

In aanvulling op het artikel over ontruimingen: wanneer een meerlaags kantoorpand ontruimd wordt, dienen de werknemers te evacueren via het trappenhuis.

Nu werk ik op de zevende verdieping van zo'n pand én ik hou van doorlopen. Bij brandoefeningen is mij al meermaals gebleken dat de boel in zo'n trappenhuis aardig kan stagneren. Een werknemer van de tweede verdieping die wat minder vlot naar beneden komt, tekent zo - wellicht ongewild - het doodvonnis van zijn collega's op de bovenverdiepingen.

Gelukkig zijn veel kantoorgebouwen tegenwoordig voorzien van flexplekken. Ik wil ervoor pleiten om deze in te delen naar fysieke fitheid: de atleten en kwieken in de onderste helft van het pand, de kreupelen en tragen in de bovenste. Verdere verfijning van deze indeling is mogelijk na het afleggen van een traplooptest in een gecontroleerde simulatie-omgeving.

Michiel Eijsbouts

Anne Frank

Schrijver Ilja Pfeijffer ziet het dagboek van Anne Frank 'meer als het verslag van een bizar experiment, dan een boek over vermoorde onschuld'. Ik zou graag willen weten of meneer Pfeijffer het dagboek van Anne Frank ooit weleens gelezen heeft. Producent Arjan Stuurman komt er naar mijn mening ook niet goed vanaf met zijn uitspraak 'iedereen is vrij een eigen interpretatie van historische feiten te geven'.

Ik maar denken dat een feit een gebeurtenis of omstandigheid is waarvan de werkelijkheid vaststaat. Kennelijk niet voor beide heren die vast en zeker al bezig zijn met hun volgende theaterstuk: Anne Frank wint de Champions League.

Mark Tangi, geschiedenisdocent, Nijmegen

De cast van Achter Het Huis.

Op de goede weg?

Ik ben bang dat Pier Bergsma gelijk heeft en dat de overkoepelende organen/besturen in het onderwijs geld en tijd consumerende organen zijn met te veel zeggenschap.

Als iedereen die werkzaam is in het onderwijs en iedereen bij het ministerie van Onderwijs elke dag aan zichzelf vraagt: heb ik er toe bijgedragen dat er een kind gelukkig kan worden door mijn beslissing of aandacht, zijn we op de goede weg. Ik denk dat bijna alle leerkrachten hier bevestigend op kunnen antwoorden, de rest moet zich misschien wel afvragen of ze in het goede veld werkzaam zijn.

Jacqueline Vliem, vrijwilligster basisschool, Nunspeet

Het kan vast sneller

Ik geef les aan een Nederlandse universiteit. In ons reglement is opgenomen dat een tentamen altijd binnen vijftien werkdagen moet zijn nagekeken en geregistreerd.

Statushouders, berooide vluchtelingen, die moeten inburgeren in Nederland krijgen met geleend geld twee jaar de tijd om zes verplichte examens te doen: oriëntatie op de Nederlandse Maatschappij, lezen, luisteren, schrijven, spreken en oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). Als ze het niet halen, moeten ze tot 10 duizend euro terugbetalen.

Als ze examen maken, zijn ze daarom behoorlijk gespannen over de uitslag. Nou is de nakijktermijn voor het spreekexamen opgelopen tot achttien weken, en schrijven en ONA zijn zestien en veertien weken (website DUO). Dan is er vaak niet eens meer de tijd om nog een nieuwe toets te doen en te laten nakijken binnen de termijn.

Mijn studenten mailen me na een week om te vragen of ik de uitslag al voor ze heb, omdat ze graag een vakantie willen boeken in de herexamenperiode.

Gertien Smits, Diemen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden