Weblog

Brief Peter Brusse: Mugabe was een echt jezuietenkind

Het artikel van Wim Bossema brengt bij mij ook allerlei herinneringen naar boven. Ik heb Mugabe als vrijheidsstrijder, politicus regelmatig gesproken, in Mozambique, Lusaka, Genève, Londen en natuurlijk in Harare, waar ik voor het eerst in 1975 kwam.

Robert Mugabe in 2007. Beeld ap
Robert Mugabe in 2007.Beeld ap

Mijn leukste anekdote was een bezoek in Mozambique, in 1978. Een kamp met guerrillastrijders was net door de Zuid-Afrikanen gebombardeerd. Die Zuid-Afrikanen, zei Mugabe, waren zulke racisten. Ze hielden in dat kamp veel kippen, zwarte en witte kippen. Wel duizend. 'En alle zwarte kippen werden gedood, alle witte kippen bleven ongedeerd. Geen witte kip werd geraakt.'

Dat vertelde hij dan met uitgestreken gezicht. Grote pret. We bespraken ook het probleem van de eieren. Vroeger had je vooral witte eieren, nu, in Europa, vooral bruine eieren. De reden was dat als zo'n blanke Europeaan 's ochtends een bruin ei aan het ontbijt at, het heerlijk was hem de kop af te slaan. De nostalgie van de kolonialen, de racisten. We konden ook leuk over de jezuïeten praten, hij was een echt jezuïetenkind. En bleef de kerk trouw, al was hij dan maoïst en was hij in contact met zijn voorouders in de bush.

Mugabe had het niet zo op Nederland. De anti-apartheidsbeweging was mooi, maar was een prachtige dekmantel voor het bedrijfsleven. Ian Smith vertelde me eens het mede dankzij Philips, Shell en Daf zolang te hebben uitgehouden. Ondanks de boycot kwam er elke week een vliegtuig uit Eindhoven met onderdelen (en drop en haring). Mugabe wist dat maar al te goed.

Peter Brusse, oud-journalist van de Volkskrant, Bussum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden