Brief aan Oprah

Het oude medium televisie en een nieuwe vorm van beelddistributie vloeiden gisteren even in elkaar over in Holland Doc. Dat zond Dear Oprah uit, een van de zogeheten ‘minimovies’ die SubmarineChannel, VPRO en Vrij Nederland speciaal produceren voor bijvoorbeeld YouTube, iPod, PSP, mobiele telefoons en digitale kanalen....

Wim de Jong

Dear Oprah en maker Kasper Verkaik (1979) kunnen goed model staan voor deze hybride vorm van werken. De film is tegelijk een roadmovie, een vertelling in de vorm van een open brief en toch ook een inhoudelijk tamelijk traditionele docu, terwijl Verkaik behalve regisseur ook schrijvend journalist, radiomaker, theatermaker, communicatiewetenschapper en ondernemer is.

Een beetje van de zwabberigheid die uit bovenstaande opsommingen spreekt, zit ook in Dear Oprah zelf, dat in een klein uurtje film duidelijk wil maken waarom 100 miljoen Amerikanen niet willen stemmen, maar ondertussen struikelt over de zwarte en jonge ‘motivoters’ die zich inzetten voor de verkiezingsoverwinning van Barack Obama dan wel Hillary Clinton. Verkaik laat zich net iets te vaak door dat enthousiasme meeslepen, in plaats van dat hij zijn aandacht houdt bij het eigenlijke verhaal dat hij wil vertellen: dat het eenderde van de Amerikanen klaarblijkelijk geen moer interesseert wie er president wordt, en waarom dat is.

De figuurlijke omzwervingen in Dear Oprah hebben ook een pendant in de weg die door Verkaik letterlijk wordt afgelegd: in een oud campertje genaamd Lucy slingert de film zich door wel tien verschillende staten in de VS. Van de stereotiepe zwarte kapsalon naar de schoolkantine waar Obama komt spreken, en van het cowboyfeest in Texas naar Nevada en Las Vegas. Al dat gekriskras maakt de rode lijn van de film niet consistenter, maar leuker wordt hij er wel door.

Een tragikomisch tintje heeft de film ook nog. De reis eindigt bij de receptie van de Harpo Studios in Chicago, waar Verkaik zijn schriftelijke oproep aan Oprah Winfrey om de Amerikaanse nietstemmers tot een (democratische) stem te bewegen persoonlijk aan haar wil overhandigen. Hij wordt terstond het pand uit gebonjourd. Niet heel erg natuurlijk. Als Oprah niet wil lezen, kijkt ze misschien wel naar minimovies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden