Bridge

De eerste tien paren van het tussenklassement in het 'Het Witte Huis'-topcircuit voelden zich voor aanvang van de vierde voorronde tamelijk zeker van kwalificatie voor de eindstrijd op 1 en 2 maart. Voor de zes overige finaleplaatsen was het dringen geblazen door zo'n twintig ambitieuze paren. Als verwoestende eindsprint kun je kiezen voor een va-banquetactiek. Alles bieden wat los en vast zit en hopen dat het lot je gunstig is gezind. De techniek en de kansrekening blijven echter altijd beslissende factoren. Jeroen Stomp-horst-Niels de Groot van de Groningse 'De Zeerob' schoten veel raak en sleepten met de vorstelijke score van +97 imps de dagprijs in de wacht. Zij constateerden ook dat na drie eerdere negatieve rondes de finale buiten bereik bleef.

In diagram 1 wisselde het lot op een spel een paar keer.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--pas1SA

2¿3¿pas3¿

pas4¿paspas

pas---

2¿: een ruitenkleur met een vierkaart in harten of schoppen. 3¿: transfer naar schoppen om het eindcontract in de sterke hand te plaatsen. Nuttig, want als noord immers 4¿ speelt dan gaat dat na een ¿B uitkomst door oost van acquit down. West kwam tegen 4¿ uit met ¿V. De leider won de eerste slag met ¿A en speelde ¿V, en klaveren naar ¿A gevolgd door ¿H. West troefde voor met ¿6 en uit de dummy verdween een harten. Als west ¿A opneemt, maakt oost twee troefslagen voor één down. West vervolgde ruiten, mogelijk kon oost deze slag troeven, voor ¿H in zuid. Er volgde ¿B en de laatste harten verdween uit de dummy. Toch was het eerst de leider die een kans liet liggen: troef ¿6 over met ¿7, steek over naar ¿H en gooi daarna op ¿B een harten uit de dummy af. Oost-west maken dan alleen twee troefslagen en ¿A.

Het opmerkelijkste resultaat van de dag in diagram 2.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

pas2¿2¿3¿

pas3¿pas4¿

pas4¿pas4¿

pas4SApas5¿

pas6¿paspas

pas---

West koos tegen 6¿ (de schitterende 6¿ bleef op alle 28 tafels buiten beeld) voor een verrassingsuitkomst in de vorm van ruiten. Dit bood de leider een na een hartenuitkomst niet bestaande kans omdat dan altijd een klaverenslag verloren gaat.

Ruiten voor ¿A, gevolgd door vijf keer troef en drie hoge ruiten, eindigend in de dummy. Een eindspel met vier kaarten. Oost hield ¿V en ¿V83. De leider zag dat correct en ging in harten naar ¿V van slag. Oost moest van ¿V af spelen en de klaverenverliezer ging in rook op. Ook als oost alle hoge harten afgooit en west ¿B bewaart met ¿1064 volgt de ingooi in harten, dan tegen west.

En als west ¿B5 en ¿106 vasthoudt? Dan speelt de leider in het eindspel geen harten maar ¿B uit de dummy. A) oost dekt niet met ¿V; de leider laat ¿B lopen en B) oost dekt wel; de leider wint met ¿A en daarna valt onder ¿H bij west ¿10: ¿9 in noord is de twaalfde slag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden