Bridge

De aanstormende jeugd, begin augustus gekroond tot wereldkampioen bij de junioren, en de acht sterkste paren uit de vaderlandse competitie barstten van ambitie in 'Het Witte Huis Top 12-toernooi'.

Dan was het wel vereist om Bas Drijver-Sjoert Brink, Ricco van Prooijen-Louk Verhees en Simon de Wijs-Bauke Muller, de wereldkampioenen van 2011, het nakijken te geven. De gevestigde orde wist niet van wijken en nam vroeg op de tweede dag van de seizoensopening in de Amsterdamse burelen van sponsor Max Abram het heft stevig in handen. In de slotfase draaide de strijd om de zege uit op een onderonsje tussen de drie gelouterde 'gouden' paren. Drijver-Brink toonden zich daarin eens te meer het sterkste Nederlandse paar van dit tijdperk.

Hoge preëmptieve interventie drukte ook de nationale top, zoals in diagram 1, in netelige situaties.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

---1¿

4¿dblpas4¿

pas5¿dblpas

pas5¿dblpas

pas---

Je zou zeggen dat west zich met 4¿ lelijk in zijn vingers sneed toen noord doubleerde; 4¿ gaat vier down. In het tegenwoordige competitieve bridge is dat doublet echter niet 100 procent voor straf, maar heeft het een informatieve intentie, met meestal een vierkaart schoppen. Zuid bood dan ook 4¿ waarna noord corrigeerde naar 5¿. Twee spelers op de oostplaats kwamen op het idee om 5¿ te doubleren. Eén was zo gelukkig om twee gedoubleerde downslagen op te mogen rapen voor +500. Een andere oost kwam bedrogen uit nadat een geïnspireerde noord, wakker geschud door het doublet, naar 5¿ was gevlucht. Het 5¿-contract kon met geen tien paardenkrachten down. Na harten voor ¿A speelde west de singleton klaveren voor ¿B in zuid. Met ¿A, ¿H en ¿V de troeven getrokken. ¿A en een kleine schoppen uit noord zette ¿V in zuid als elfde slag op: +750. Waarna oost zich sip achter de oren krabde met de vraag waarom hij met +200 (5¿ ongedoubleerd twee down) niet tevreden was geweest.

Voorzichtiger westspelers volgden met 3¿. Dit bracht noord niet in problemen. Met 3SA besloot deze het bieden en maakte probleemloos tien slagen.

Veroorzaakte een technisch juiste actie, een geïnspireerde ingeving of toeval de swing in diagram 2?

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

2¿3¿dbl4¿

paspaspas-

Op alle zes tafels van de Top 12 werd 4¿ door zuid bereikt. Vier keer kwam west tegen 4¿ uit met ¿V, voor ¿A in oost die schoppen speelde, ¿H voor ¿A in west die schoppen doorspeelde: ¿B van oost voor ¿V in zuid. De hoge ¿H getroefd in de dummy en harten, ¿10, ¿B en ¿A in west. Oost had geen entree om west een schoppenintroever te geven.

Onder ¿H vielen de uitstaande troeven waarna zuid hoog was voor +420. Twee westspelers kozen tegen 4¿ voor ¿A als uitkomst (met ¿A als troefcontrole) en vervolgden schoppen.

De leider kon de dummy niet direct bereiken om op ¿AH de twee ruiten van zuid op te ruimen en speelde van arren moede ¿H. Oost nam ¿A, gaf west een schoppenintroever, met ¿A als de downslag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden