Bridge

KEES TAMMENS

Wat goed is, komt snel. Jong geleerd, oud gedaan. De jeugd heeft de toekomst.

De snelle doorstroming van jonge talenten naar de Meesterklasse geeft de hoogste nationale competitie een jeugdige aanblik. Vijf van de zes junioren die afgelopen zomer in China de wereldtitel veroverden, spreken een stevig woordje mee.

Lijstaanvoerder 't Onstein, met Brink-Drijver (pas 31 en 32), begon het weekeinde zwak. Het gelouterde team herstelde evenwel de opgelopen schade en staat ruim eerste.

Op de helft van de competitie, na 11 van 22 wedstrijden, bevinden ook BCO, Het Witte Huis en de Lombard zich in de kopgroep. De eerste vier plaatsen van de reguliere competitie geven recht op de play-offs.

De junioren in diagram 1 grepen met beide handen een herkansing.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-paspas1¿

2¿paspas2¿

paspas3¿3¿

pas4¿paspas

pas---

Noord had een strafpas (doublet zou informatief zijn) op 2¿; hij wilde dat contract gedoubleerd tegenspelen. Daarvoor was hij afhankelijk van een doublet door zuid. Zuid gaf met de vijf-vijf ¿+¿ verdeling voorkeur aan zelf spelen en zag derhalve af van een systematisch bijna verplicht doublet.

Het 3¿-bod van oost was levensgevaarlijk. Een doublet levert noord-zuid een groot getal op. Nog steeds was zuid op een ander spoor en drong met 3¿ verder aan. Dat schudde noord wakker.

West kwam tegen 4¿ uit met ¿H voor ¿A. Als de leider, Gerbrand Hop (wereldkampioen bij de junioren in 2012) direct in de schoppen-ruiten cross-ruff gaat, lijkt hij een slag tekort te komen. Hij vond een elegante oplossing. In de tweede slag stak hij over naar ¿A in zuid en speelde een kleine klaveren. West kon ¿A nemen maar dan maakt de leider ¿H en ¿V apart voor twee slagen. West dook en ¿V won de slag.

Een broodje heen-en-weer volgde: drie ruiten introevers in zuid en twee schoppen introevers in de dummy. Zuid had acht slagen binnen (¿AV over), ging van slag en maakte achter ¿H van oost de twee nog nodige slagen.

Gaf de leider in diagram 2 doelbewust de tegenspelers een tweede kans?

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

-paspas4¿

paspaspas-

De 'Tante Betje'-uitkomst met ¿A was recht in de roos geweest. Na ¿H neemt oost ¿A mee en levert een ruiten introever één down op. Na een hartenuitkomst kan oost ruiten inspelen met hetzelfde effect. Na ¿V voor ¿A nam de Jan Jansma, wereldkampioen bij de junioren in 1987, als leider het heft in handen. Hij gooide ¿V op ¿H weg en speelde schoppen uit de dummy: ¿9 in oost.

Op ¿H snijden of ¿A gevolgd door ¿V? De leider sneed en west kwam met ¿H aan slag. De ruitenswitch was nog steeds dodelijk maar de leider ontsnapte toen west ¿B vervolgde. Jansma meende zelf dat de ruitenswitch onmogelijk was te vinden; dan moest zuid precies ¿VB10 hebben. Zijn speelwijze was winnend bij ¿H-derde in oost. Ook wilde hij voorkomen dat met ¿H105 in west, oost in de tweede schoppenslag een ruitensignaal kon geven.

Noord gever, noord-zuid kwetsbaar

¿

B

¿

1054

¿

AB84

¿

V8732

¿

H75

¿

B6

¿

HV952

¿

A64

¿

V643

¿

H73

¿

1063

¿

B109

¿

A10982

¿

AV982

¿

7

¿

H5

Noord gever, niemand kwetsbaar

¿

2

¿

9642

¿

8632

¿

AH43

¿

H6

¿

B875

¿

A4

¿

VB862

¿

109

¿

AH103

¿

H975

¿

1095

¿

AVB87543

¿

V

¿

VB10

¿

7

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden