Bridge

'The Rueful Rabbit en The Hideous Hog', het droevige konijn en het afgrijselijke varken, zijn twee hoofdpersonen uit Bridge in the menagerie van Victor Mollo (1909-1987), een formidabele bridgeschrijver. De erven Mollo vonden op zolder ongepubliceerd materiaal, over het wel en wee van de bridgende dieren. Mark Horton, een scherpe bridgejournalist gezegend met een stevige dosis Engelse humor, verzamelde en redigeerde dit tot Diamonds are the Hog's Best Friend, een juweel dat je in een ruk uit leest.

Het leerzame aspect van de verhalen is dat de dieren, zoals in diagram 1, altijd menselijke karaktertrekken vertonen.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

1¿dbl2¿3¿

pas4¿paspas

pas---

Het konijn eindigde als zuid in 4¿, waartegen west, de Secretary Bird, uitkwam met ¿V. De leider, die zich meestal meer zorgen maakte over zijn lunch dan dat hij zich bekommerde over een logische aanpak, won in zuid met ¿H. Kibitzer en praatjesmaker Oscar de Owl zag ¿A en ¿HB in west en mompelde: 'Eén down!' Met ¿H en ¿B de uitstaande troeven getrokken. Klaveren naar ¿A en de laatste klaveren uit de dummy in zuid getroefd. Het immer gelukkige konijn, dat dikwijls niet wist in welke hand hij aan slag was, annonceerde ¿4 uit de dummy. Oost, Charly the Chimp, beviel het wel en zette vliegensvlug ¿B. West wapperde stoer met ¿A. De bijdehante uil maakte de tafel attent op het uit de verkeerde hand voorspelen. De leider wilde geen voordeel trekken uit zijn eigen overtreding en speelde in zuid ¿2. Oost vervolgde ¿10, waarbij de parmantige west ¿HB toonde. Het konijn, door al die bekende kaarten in west wakker geschud, snapte dat ¿V zinloos was, zette een kleine ruiten in zuid en won met ¿A in noord. Opnieuw harten: ¿H voor ¿A in west die tandenknarsend harten in de dubbele renonce moest spelen of het nu opeens dankbare konijn ¿V cadeau moest geven.

Het listige varken produceert, zoals in diagram 2, tot afgrijzen van de vaste bezoekers van de klassieke bridgeclub 'Griffins', regelmatig onnavolgbare hoogstandjes.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---2¿

pas2SApas3¿

pas4¿pas4SA

pas5¿pas6¿

paspaspas-

Met troef aas buitenboord en een vaste ruitenverliezer leek 6¿ kansloos. West kwam tegen 6¿ uit met ¿A en speelde harten door. De leider won ¿H, speelde schoppen naar ¿A en vervolgde met ¿A, ¿H en ¿V. Daarna speelde het snode varken drie keer harten. West gooide twee schoppen af en vervolgens ¿7. Dit bracht oost in verlegenheid. Wat was de precieze verdeling van zuid, die ongetwijfeld nog één of twee schoppen had en daarbij geen ¿V, want dan waren er twaalf topslagen? Met een diepe zucht gooide oost ¿8 af, waarna de leider ¿A en ¿H speelde en ¿6 en ¿5 hoog bleken te zijn. Het spel is een eerbetoon aan Bob Slavenburg (1917-1981, wereldkampioen in 1966), die deze speelwijze voor het eerst uitvoerde en daardoor als de Dutch Squeeze de boeken in ging.

Victor Mollo: Diamonds are the Hog's best friend

Master Point Press, Toronto. euro 13,92.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden