Bridge 

Zesendertig landen schreven in voor het EK in Opatija. Omdat een hele competitie te veel tijd zou vergen, besloot de European Bridge League tot een andere opzet. Nu zijn de deelnemende landen verdeeld in twee groepen, waaruit de beste negen landen doorgaan naar de finale. De resultaten tegen medefinalisten uit de eigen voorrondegroep tellen mee voor het eindklassement. De 16-4-zege tegen concurrent Engeland is een opsteker, maar de 5-15 tegen het favoriete Polen blijft ook staan. Na het verlies (2-18) tegen Letland hoopt Nederland op uitschakeling van de Letten. Of en in welke uitgangspositie Nederland in de finale (29/30 juni en 1 juli) strijdt om de titel en de medailles wordt vanavond duidelijk.

Op de schouders van Magie Ticha-Richard Ritmeijer rustte de zware taak Brink-Drijver - afwezig vanwege de financieel aantrekkelijke deelname aan de Chinese competitie - te vervangen. Het jonge paar begon de EK met de formidabele score in diagram 1.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

pas 2¿dblpas

2¿pas3¿ pas

3¿pas4¿ 4¿

dblpaspas redbl

paspaspas -

Noord, Ticha, opende met een 'multi'-2¿ (zwakke twee in ¿ of ¿). Na het informatiedoublet door oost paste zuid, Ritmeijer, met de intentie 2¿ te spelen. Ook na 3¿ wist zuid de kleur van noord niet. Na 3¿ en 4¿ kwamen de schoppen van noord zichtbaar aan de oppervlakte.

Welke zieleroerselen brachten west tot het doublet op 4¿? Zuid: 'Ik redoubleerde (voor +1080), omdat ik aan tafel voelde dat niemand weg ging lopen uit 4¿.'

Als er ooit een hand was waarmee oost dat overigens wel kon doen was dat deze; geef west eens ¿AV8543. Op de neventafel eindigden Muller-de Wijs als oost-west in 3¿ (+170) na een sterke 1¿-opening in oost en een lachwekkende miskleun van het Zwitserse noord-zuid paar dat de schoppenfit volledig miste.

Simon de Wijs verklaarde dat als volgt: 'Toch was ik allerminst gerust op dit resultaat want het is voor zuid erg lastig om tegen 5¿ de downuitkomst (een kleine ruiten) te vinden.'

In veel wedstrijden scoorden oost-west inderdaad een grote plus in 5¿, soms gedoubleerd met een overslag gemaakt.

In diagram 2 werd moed in de voorronde tegen Bosnië-Herzegovinia fors beloond.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

1¿pas1¿4¿

dblpaspaspas

1¿: uit de categorie 'exotische openingen', geen vierkaart ¿ of ¿. 1¿: relay. Zuid, Ritmeijer, pakte met 4¿ vol uit. 'Ik weet niet of ik 4¿ maak, heb erg weinig in noord nodig, en vertel mijn verhaal in één bod.'

Na de uitkomst van ¿A was de dummy met nul punten, een singleton klaveren en drie troeven, een mooi gezicht. ¿B voor ¿H, uit de dummy een schoppen. Een kleine schoppen voor ¿H. ¿10 voor ¿V, uit noord een schoppen. ¿A, ¿H, ¿A en een schoppen getroefd voor +790.

Na een troefuitkomst voor ¿B moet de leider de schoppen raden. ¿H voor ¿A en ¿B voor ¿V. Een kleine schoppen uit zuid voor ¿H in west. Troef voor ¿A. Met een klaveren introever naar de dummy en schoppen naar ¿B in zuid. Verhees-van Prooijen (oost-west) mochten 3¿ spelen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden