Bridge

Veel jonge gezichten in het 'Het Witte Huis'- topcircuit. Voor de jeugd (de NBB geeft aspiranten en junioren uit de kernploegen het recht van inschrijving) biedt het podium van de zestig sterkste paren van Nederland de kans om het competitieve bridge in de vingers te krijgen. Een minpunt van deze editie is dat drie topparen uit het gouden WK-team van 2011 besloten van deelname af te zien; naar eigen zeggen van deze fullprofessionals vanwege een met internationale verplichtingen overvolle agenda. De jeugd presteert goed. Drie paren, met daarbij de opvallende teenagers Bob Donkersloot-Pim Coppens, staan bij de eerste tien (1 t/m 16 naar de finale). Drie jonge paren daar vlak achter zijn nog in de race voor een finaleplaats.

Wilde verdelingen zorgen ervoor dat er zoals in diagram 1 veel (law of total tricks) slagen in een spel zitten.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

---1¿

4¿dblpas5¿

paspaspas-

Op veel tafels bleef noord muisstil, waarna west in 4¿ rustig één down hobbelde. Nadat noord met een doublet waardes had aangegeven, keek zuid aan tegen een hand rijk aan rode speelslagen. En koos er, terecht, voor zelf te spelen. West kwam tegen 5¿ uit met ¿A, getroefd in zuid. Harten naar ¿10 voor ¿A in oost die schoppen vervolgde, opnieuw getroefd in zuid. Met ¿H, ¿V en ¿B alle uitstaande troeven opgehaald. Klaveren naar ¿A. Ruiten naar ¿V in zuid, ¿A en ruiten naar ¿H in oost die alleen klaveren over had en in de ¿HB moest spelen. Nu zat ¿V wel goed maar de leider maakt met deze speelwijze ook elf slagen met ¿V in oost. Met ¿H in west gaat 5¿ down, maar dan zijn er in schoppen tien slagen.

Het vormen van een beeld van de hand van de leider leverde in diagram 2 de informatie op voor het doeltreffende tegenspel.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--pas2SA

pas3¿pas3¿

pas3SApaspas

pas---

Noord ging met de 'Niemeijer'-3¿ op zoek naar een mogelijke vijf-drie fit in harten; na 3¿ (één of twee vierkaarten in ¿ en/of ¿) zwaaide noord af in 3SA.

Op sommige tafels kwam west met een kleine schoppen uit. De leider won de eerste slag spotgoedkoop met ¿9 in de dummy. De leiders die daarna vier hartenslagen (snit op ¿B) maakten, noteerden +600.

Maarten Schollaardt, trainer van de NBB-aspiranten, kwam tegen 3SA uit met ¿A voor het geval oost-west vijf klaverenslagen kunnen oprapen. Bij het zien van de dummy wist hij dat een switch was vereist. Een inventarisatie: 2SA = 20-22, vijf punten in de dummy en elf in west. Dit laat voor oost ruimte voor één plaatje. Met ¿H in oost is er geen tegenspel mogelijk. Is de honneur ¿H dan is er kans op down. West speelde ¿3 na, via ¿H voor ¿A in zuid. De leider speelde klaveren voor ¿H in west. Met een driekaart ruiten in zuid of ¿A10 sec is er geen mogelijkheid voor drie ruitenslagen. Pakt west ¿V en ¿B op dan is ¿7 in de dummy een stop. De winnende oplossing: een kleine ruiten naar ¿10 en ruiten voor ¿V en ¿B en één down.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden